Hoppa till huvudinnehåll
Tomatris på en tallrik i solljus

Birîncî sûr – Veganskt tomatris

Med det här aromatiska riset är det enkelt att förhöja smaken på måltiden. Det blir stor skillnad det kan bli med några få ingredienser. Tomatris serveras med fördel till grönsaker. Dock inte lika vanligt till grytor. Receptet kommer från Laven Mokri's kokbok I Mitt Kurdiska Kök.

Nouruz
Eid al-fitr
Lunch
Middag

Ingredienser

4 portioner
5 dl basmatiris
1 gul lök
1 tsk malen gurkmeja
0,5 dl tomatpuré
1,5 tsk salt
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
6 dl vatten rapsolja
  1. Börja med att skölja riset.

  2. Skala och hacka löken. Hetta upp 1 matsked olja i en kastrull på hög värme och stek löken tills den blir glansig. Tillsätt gurkmejan och stek lite till.

  3. Ha i tomatpurén och stek under omrörning i cirka 1 minut. Lägg i riset och rör om, tillsätt salt och krossade tomater.

  4. Häll i vattnet och koka upp. Sänk sedan till svag värme och låt koka i cirka 20 minuter under lock tills all vätska absorberats och riset blivit mjukt.

  5. Ringla över 1 matsked rapsolja och lägg tillbaka locket, låt ångas på svag värme i 10 minuter. Servera!

  6. Tips! Du kan även koka riset med en grönsaksbuljongtärning för extra smak.

På jakt efter mer vegoinspiration? Ladda ner vårt inspirationsmagasin - helt gratis! Det är fullt med tips, pepp, recept och sådant du behöver för att komma igång (eller fortsätta) med ditt vegovänliga liv. Du kan få det digitalt bara ett klick bort!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden