Hoppa till huvudinnehåll
Fredrik Kämpenberg i ett kök med en tofu i handen

Prisbelönta kocken Fredrik Kämpenberg: "Vegansk mat borde vara en större del av allas kost"

Sveriges bästa vegankock Fredrik Kämpenberg har veganiserat flera klassiska rätter till vår utmaning Kycklingfri fredag. Välj Vego pratade med proffskocken om hur man lyckas med vegansk matlagning, halvfabrikat och hur tofu egentligen ska tillagas.

Du är Sveriges bästa vegankock, berätta!
- Bästa och bästa, det går naturligtvis att diskutera. Hur det än är, så ställde jag upp i tävlingen Plantable 2019 och vann. Då pandemin kom i vägen för fler tävlingar är jag den regerande mästaren.

Fredrik Kämpenberg med armarna i kors

 

Men du är inte vegan själv, hur går det här ihop?
- Jag jobbade som företagskock för Oumph! i några år och ville testa hur veganer har det i vardagen, på hotell, på restauranger osv. Så jag åt växtbaserat ett år, förutom att jag då jobbade med veganska recept. Som jag förstår det är det stor skillnad på att vara vegan och äta veganskt. Men vegansk mat borde vara en större del av allas kost.

Varför är det så kul att göra klassiker veganska?
- Växtbaserad mat är en ny utmaning för mig. Det är rätt stor skillnad på fine-dining och vardagliga rätter. Klassikerna blir på ett sätt en större utmaning. Många känner igen dem och har en preferens och uppfattning om hur det ska smaka. Den stora massan är viktigast att påverka. Ju fler som väljer veganskt ibland, desto större inverkan har det.

Du har förgyllt världen med goda veganska “kyckling”-recept. Vilken är din favorit på din kycklingfria fredag?
- Jag har sällan en ”kyckling-på-fredag-kväll”. En favorit är Tikka Masala, för den är enkel och god. En ny favorit är Coq au vin, som jag gjorde för Kycklingfri fredag. Den blev riktigt god på första försöket faktiskt!

Fredrik Kämpenbergs veganska Tikka Masala


Om jag inte vill äta halvfabrikat, vad skulle du servera då?
- Vad är ett halvfabrikat egentligen? Pasta? Det är ju ett halvfabrikat. Jag lagar ofta en resträtt med stekt ris, olika hackade grönsaker, bönor eller ärtor, soja, srirachamayo eller annan god och kladdig sås. Mat du kan äta med sked! Det är gott och ett bra sätt att tömma kylen.

Tofu är ett wild card i en kycklingfri middag. Hur tillagar jag den så att den inte smakar papper?
- Jag älskar tofu! Yipins fasta tofu utan något, supergott! Eller tärnad, med soja, lite sesamolja serverat med ris. Annars är det gott att krydda den, panera i rismjöl och fritera. Servera med en färdig Pokésås eller Hoisin.

Vilken ingrediens är ett måste för att få till en ätvärd vegorätt? Och vilken ingrediens borde vi lämna kvar i affären?
- Allt som ger lite umamiskjuts är bra t.ex. soja, tomatpuré eller brynt schalottenlöksfond. Nu när det finns formbar färs skulle jag aldrig köpa icke-formbar, den känns onödig.

Ditt hetaste tips för högst wow-faktor på vegomaten?
- Blanda de djupa, lite ”bruna” smakerna med fräscha anrättningar, t. ex. mangosalsa till curryfyllningen i potatisen, tunt hyvlade rotsaker och kål med salt och citronsaft som får marinera någon minut innan man äter. Det tillför massor!

Så nu utmanar vi dig att testa 4 fredagar utan kyckling! För vet du? Det bästa sättet att hjälpa kycklingarna är att ta bort dem från tallriken. Anta vår utmaning Kycklingfri fredag och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får recept, heta tips och massor användbar kunskap, helt gratis!

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden