Hoppa till huvudinnehåll
Ett gäng vänner samlade kring ett bord och äter veganskt mat
Vegokoll

Olika kosthållningar i ett hushåll är numera vanligt

En av de tuffaste utmaningar med att äta veganskt enligt våra läsare är att vara den enda veganen hemma. Men det blir allt vanligare att vi äter olika i samma hushåll och detta bekräftas av en undersökning utförd av Valio.

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll förekommer det allt oftare olika önskemål kring maten. Vi lagar varianter av samma rätter, eller serverar helt olika maträtter på middagsbordet. Det visar ny statistik från Magrapporten® 2019, Sveriges största undersökning om maghälsa genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Valio.

4 av 10 hushåll har två eller flera olika kosthållningar kring maten och nästan 1 av 5 hushåll uppger att förändringen har skett bara det senaste året. Hur löser hushållen med många önskemål sina middagar då? Jo, 6 av 10 hushåll uppger att de serverar olika eller delvis olika maträtter medan 1 av 4 lagar något som passar alla.  

När det kommer till att handla olika mejeriprodukter uppger drygt hälften av hushållen med olika kosthållning att de anpasssar inköpen av produkter till familjen. Knappt hälften uppger att de har laktosfri mjölk eller ett växtbaserat alternativ till mjölk hemma i kylskåpet.

Läs mer. 

Med kollegorna äter du på ett sätt, med vännerna på ett annat och hemma på det sätt som familjen äter. Men när vi blir mer individuella i vad vi äter, förvandlas hemmet till en fristad där maten anpassas för att passa allas olika önskemål kring mat
säger Richard Tellström, måltidsforskare och etnolog

Testa att äta veganskt i 28 dagar. Anta vår utmaning “vegan i 28 dagar” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och våra tankar kring mat.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden