Veganska julköttbullar
I en julköttbulle ska det vara kryddpeppar och gärna dijonsenap för en extra kick. Gustav brukar försöka göra sina julköttbullar mindre än vanligt och steka dem riktigt hårt, så att det blir som en krispig liten munsbit. Receptet kommer från Gustav Johanssons kokbok Vegansk Husmanskost.
Ingredienser
850 g Formbar färs
2 st gula lökar
2 msk mörk kinesisk sojasås
2 msk brynt scharlottenlöksfond eller annan grönsaksfond
1.5 msk mald kryddpeppar
2 msk Dijonsenap
Salt och svartpeppar
Växtbaserat smör eller rapsolja att steka i
- Tina den formbara färsen genom att låta den ligga i rumstemperatur i ungefär 45 minuter.
- Skala och finhacka löken, ju finare desto bättre.
- Blanda ner löken och alla övriga ingredienser i färsen och blanda för hand.
- Smaka av färsen. Den ska inte vara FÖR starkt kryddad, men ha ganska mustig karaktär av lök, senap och kryddpeppar.
- Forma små bollar, cirka 1–2 msk färs per köttbulle.
- Stek köttbullarna i omgångar i rikligt med matfett i en stekpanna på hög värme till de fått fin färg och känns fasta.