Veganska alternativ till julbordets kalla tillbehör
Här finns alla kalla rätter du vill ha på det växtbaserade julbordet, vare sig du vill laga rätterna själv eller köpa färdiga alternativ. Auberginesill och hemgjord gubbröra i all ära, men ibland är vi väldigt tacksamma över att det finns färdiga veganska alternativ att köpa i butik! Hur som helst så finns något som passar dig: laga från grunden eller ta ett chill pill med färdiga produkter som ersätter fisk och diverse röror på julbordet
Tofusill från Coop
Coop har två olika varianter av “sill” gjorda på tofu. De kommer i klassiska julbordssmaker - senapstofu med dill och skärgårdstofu med tångkaviar. Supergoda och finns i de flesta Coop-butikerna runtom i landet.
Svill från ICA
ICA Selection har två produkter gjorda på svenskodlad, ekologisk shiitakesvamp som är inlagd och smakar som sill. Smakerna är senap samt örter och lök. Svill tillagas för hand och är naturligt glutenfri, mjölkfri och helt vegansk. En riktigt utstickare!
Tofu senapsgravad från Fiskexporten
Fiskexporten som vanligen håller på med fiskprodukter har tagit fram en vegansk senapssill, även den med tofu. Den går under namnet tofu senapsgravad. Väldig god!
Recept: Sex sorters vegansk sill
Vill du göra din egna sill? Då har vi recepten till dig! De flesta recepten har aubergine som huvudingrediens (som substitut till sillen) men en har också tofu. Eftersom smaken är som baken tipsar vi här om sex olika sorter, så att du kan hitta din favorit!
Varmrökt och Skagen från Yipin
Yipin har två röror som passar perfekt på julbordet. Tofuröra varmrökt är en vegansk laxröra som innehåller strimlor av alspånsrökt tofu som både smakar och känns som lax. Yipin tofuröra skagen är en vegansk skagenröra som innehåller tofubitar med tångkaviar, dill och citron. Båda är helt färdiga att servera och gör sig bra på julbordet!
Vegansk Skagenröra från Garant
Garant är Axfoods egna märkesvara. Både Hemköp och Willys är inräknade i Axfood. Även de har satsat på en vegansk skagenröra!
Recept: Vegansk Gubbröra
Gubbröra är en klassiker som passat fint på mackan eller tillsammans med potatis. Här har vi veganiserat den och använt både tofu och aubergine för att få till bra konsistens. Vi använder ett salt som kallas för kala namak för att få till "kokt-ägg-smak". Kala Namak går att beställa på många olkia ställen, bland annat apotea.
Vegansk rödbetssallad från Rydbergs
Även andra företag har gjort veganska versioner av rödbetssallad, bl.a. Rydbergs. Denna är gjord på rödbetor från Gotland och är väldigt lik deras "vanliga" rödbetssallad, bortsett från att denna inte innehåller ägg!
Recept: Enkel Rödbetssallad
Ett bra vegansk recept på rödbetssallad som går att variera med äpplen, lök, kapris. Köp gärna färdigkokta rödbetor så spar du tid.
Recept: Gravad Morot
Gravad morot eller "vegansk gravad lax" passar bra till de flesta svenska högtider som jul, påsk och midsommar. Den här godingen måste ha tid att vila under natten, så förbered den gärna dagen innan!