Hoppa till huvudinnehåll
Fokus på en kyckling med massor av suddiga kycklingar i bakgrunden
Vegokoll

Minskad köttkonsumtion har inte minskat dödandet

Ny statistik från Jordbruksverket visar på en minskad köttkonsumtion. Men när Djurens Rätt räknar om det till antal individer, kan vi se en deprimerande trend. På grund av inflationen har allt fler valt att köpa billigare kött, vilket ofta kommer från kycklingar. Trots minskad köttkonsumtion räknat i kilo har ätandet av djur ökat med 3,5 miljoner individer under 2023 jämfört med året innan.

Enligt ny statistik från Jordbruksverket har köttkonsumtionen fortsatt att minska i Sverige under 2023. Men konsumtionen av kycklingkött har ökat jämfört med året innan, med drygt 2 %. Det innebär att 2023 var ett av de dödligaste åren i historien när det kommer till svenskarnas konsumtion. Detta enligt en omräkning gjord av Djurens Rätt från kilo kött till antal individer.

Det är upprörande att så ofantligt många individer får sätta livet till under året som gått. Ingen kan säga att de missat de fruktansvärda skandalerna i kycklingproduktionens alla led. Djurens Rätt arbetar för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst, och det viktigaste var och en kan göra för att hjälpa till är att välja bort kycklingen från tallriken, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Under 2023 uppdagades flera skandaler i media på kycklingslakterier, allvarliga brister på Kronfågels kläckeri och det har rapporterats om hur industrin föder upp svältande föräldrar till turbokycklingar. Skandalerna kan ha stannat av en eskalerande konsumtion på kycklingar, men samtidigt minskat förtroendet för svenskt kycklingkött. Kritiken mot industrin under hösten har skett i kombination med höga foderpriser och ökad import av lågpriskött.

Samtidigt som konsumtionen av kycklingkött har ökat har konsumtionen av övriga djurslag, mejeriprodukter och ägg minskat. Det väger dock inte upp i antal djurliv som den ökade konsumtionen av kycklingkött tagit under 2023. Under året konsumerade den svenska befolkningen fler än 159 miljoner kycklingar, vilket är en ökning med 3,5 miljoner jämfört med 2022. Samtidigt har den minskade äggkonsumtionen sparat ungefär 1,5 miljoner liv, varav hälften är tuppkycklingar, även om det verkar bero på äggbrist efter en massavlivning i Sveriges största djurfabrik. 

Politiken har ett särskilt ansvar och behöver sätta tydliga mål om en minskad köttkonsumtion samt vidta åtgärder som främjar växtbaserad produktion. Subventionerna till djurfabrikerna som genererar billigt kött i butiken måste riktas om för att det ska bli lättare för konsumenten att göra djurvänliga och klimatsmarta val, avslutar Camilla Bergvall.

Mer information om hur Djurens Rätt räknat och analyserat tidigare konsumtionsstatistik från Jordbruksverket finns här.

Förslag på politiska åtgärder:

  1. Förbjud aveln av turbokycklingar.
  2. Inför mål i livsmedelsstrategin om halverad köttkonsumtion till 2030.
  3. Rikta om subventioner från kött- och mejeriproduktion till att främja svensk odling och förädling av växtbaserade proteiner.
  4. Säkerställ likvärdiga konkurrensvillkor för växtbaserad mat som för animaliska produkter.

Skriv under - förbjud turbokycklingar

Det viktigaste du kan göra för kycklingarna är att välja bort dem från tallriken. Ladda ner vårt kostnadsfria inspirationsmagasin Välj vego! och ta ett första steg mot en djurvänligare värld. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden