Hoppa till huvudinnehåll
Den vanliga hussyrsan (Acheta domesticus) isolerad på vitt
Vegokoll

Insekter i mat - allt du behöver veta

Sedan några år tillbaka är det tillåtet att använda vissa insekter som mat. Det gäller inte bara i Sverige utan inom hela EU. Det finns tydliga regler för vilka insektsarter som får användas i mat, och det måste alltid stå tydligt på förpackningen att det finns insekter i en produkt. Just nu  florerar många rykten om insekter som mat. Här får du svar på de vanligaste frågorna. 

Hur vet man om det finns insekter i mat?

Om ett livsmedel innehåller insekter ska det alltid framgå tydligt på förpackningen. Oftast står det redan i namnet på livsmedlet, till exempel Syrsbröd eller Torkad mjölmask.

Du kan också läsa i ingrediensförteckningen. Där listas alla ingredienser som finns i livsmedlet. Den ingrediens som det finns mest av (i vikt räknat) står först och sedan står resten i fallande ordning. I ingrediensförteckningen kan du alltså se allt som livsmedlet innehåller – vilket även gäller insekter. I ingrediensförteckningen måste namnet på den aktuella insektsarten framgå, till exempel hussyrsa eller europeisk vandringsgräshoppa.  

Kan det finnas insekter i maten trots att det inte står?

Nej. Det ska stå tydligt i märkningen att maten innehåller insekter och vilken insektsart det är. Tydligast information får du i ingrediensförteckningen för livsmedlet. Du kan läsa mer om regler för märkning av mat på länkarna längst ner på sidan.

Hur märks insekter ut i ingrediensförteckningen?

Enligt reglerna får endast sex insektsarter finnas i livsmedel. Dessa är:

  • Mjölmask 
  • Hussyrsa
  • Europeisk vandringsgräshoppa
  • Buffalolarv
  • Honungsbi, drönarpuppa
  • Svart soldatfluga

I ingrediensförteckningen ska det svenska namnet på insekten stå. Det latinska namnet kan stå med som ett tillägg.

Extra tydlig märkning för skaldjursallergiker

Det finns risk för att personer som är allergiska mot skaldjur eller dammkvalster kan få allergiska reaktioner också mot insekter. I de allra flesta fall finns det därför en särskild information om det på förpackningen, i anslutning till ingrediensförteckningen.

Är det vanligt med insekter i mat?

Nej. Insekter som mat är inte vanligt i Sverige. Men intresset från konsumenterna har blivit större de senaste åren. Det finns konsumenter som vill äta insekter av miljöskäl. Flera godkännandeprocesser pågår inom EU. I grannländer som Finland och Danmark finns det ett större utbud av insektsprodukter, eftersom insekter har fått säljas längre i de länderna. Exempel på livsmedel med insekter är mjölmaskpulver, syrsmjöl och hela rostade insekter, exempelvis syrsor.

Läs mer på Livsmedelsverket

Skänk en gåva till Djurens Rätts arbete! Som givare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden