Hoppa till huvudinnehåll
Vy över Helsingfors
Vegokoll

Helsingfors stad slutar servera kött vid offentliga tillställningar

Finlands huvudstad har beslutat att inte längre servera kött eller mjölk vid offentliga tillställningar och evenemang, med anledning av klimatet. Samtidigt ser vi ett ökat intresse för mer växtbaserat i offentliga måltider här hemma i Sverige.

I tisdags förra veckan meddelade Finlands huvudstad i ett pressmeddelande att de efter årsskiftet inte längre kommer att servera kött i samband med stadens offentliga evenemang och tillställningar, och istället för komjölk i kaffet kommer Helsingfors stad att erbjuda havremjölk. Dock kommer lokalfiskad fisk fortfarande att finnas på menyn jämte säsongskördade grönsaker.

Bakgrunden till omställningen är det aktuella klimatläget. Som en del i hållbarhetsarbetet görs även en insats för att minska på engångsförpackningar och engångsbestick. Reglerna omfattar enbart stadens offentliga tillställningar och evenemang, och tyvärr inte kommunens servering i skolor, äldrevård och personalrestauranger.

Att Helsingfors stad väljer att sluta servera kött och mjölk i samband med offentliga tillställningar är något som vi givetvis ser som mycket positivt, då det inte minst kan inspirera andra kommuner, arrangörer och medborgare, men en ännu större effekt för klimatet samt djur och människor skulle kunna åstadkommas genom att även slopa köttet i kommunens offentliga måltider, säger Matilda Andersson, ansvarig för Djurens Rätts inspirationssajt Välj Vego.

På senaste har vi kunnat se många skrivelser och initiativ kring mer växtbaserad kost i offentliga måltider här hemma i Sverige, och argumenten rör både klimatskäl samt djuretiska skäl och hälsoskäl. T.ex satsade nyligen 36 svenska skolor, i samarbete med Orkla Sverige, på att under en vecka laga skolluncher inom planetens gränser, vilket innebär ett stort fokus på att öka andelen växtbaserat. Orkla Sverige skriver även i ett pressmeddelande att sju av tio svenska kommuner anser att intresset för att äta vegetariskt har ökat bland eleverna under de senaste fyra åren, enligt undersökningen ”Svensk skolmat”.

Välj Vego hoppas att fler svenska kommuner upptäcker fördelarna med växtbaserat och minskar på mängden animalier i offentliga måltider.

Vill du att din kommun ska servera mer växtbaserat?

Tipsa din kommun om våra nya resurssidor för djurvänliga kommuner! Vi ger tips och vägledning för att servera mer växtbaserat i offentliga måltider och ställa högre djurskyddskrav i kommunens upphandlingar.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden