Hoppa till huvudinnehåll
Frida Svanberg Veganska godsaker
Vegokoll

Bokaktuella Fridas Vegobak: ”Börja med att baka utan ugn”

Frida Svanberg från Öland har tagit vegan-Sverige med storm med sina goda recept på växtbaserade bakverk i alla former och smaker. Nu kan Fridas Vegobak-älskare också få favoritrecepten i en sprillans ny bakbok: Veganska godsaker. Välj Vego prata med Frida om boken, hur du blir grym på vegansk bakning och hennes absolut bästa bakningstips.

Hej Frida, hur är ditt 2021 hittills?

– Mitt 2021 kunde egentligen inte ha börjat bättre. Att släppa en bok är något av det största jag gjort i livet! 

Över 50 000 följare på Instagram och en ny superfin bakbok – blir du stannad på gatorna hemma på Öland nu?

–  Haha, i den lilla byn på Öland där jag bor känner alla alla sedan innan så för den sakens skull blir jag inte stannad så ofta! Det händer ibland, men det är ju bara kul!

Du har ju redan så många underbara recept på din hemsida, hur gjorde du för att välja ut och skapa recept till boken? 

– Vissa recept har jag sparat sedan länge, med drömmen om att eventuellt ha dem i min bok. Efter att ha jobbat med boken så länge har jag i dagsläget en gnutta idétorka och då gäller det att vara aktiv på pinterest där jag finner mycket inspiration till nya bakverk!

 

Hur blev du så himla grym på det här med veganska bakverk?

–  När jag började äta växtbaserat insåg jag att det inte fanns så många recept på veganska bakverk med socker, fett och vete, alltså onyttiga recept, vilket var något jag saknade mycket. Att fika på en raw dadelboll när mitt sällskap fikar på en god kanelbulle var liksom inte så roligt. Så jag bestämde mig för att ta saken i egna händer. På den vägen är det. Jag har bakat mycket under dessa år och misslyckats många gånger, men av det har jag också lärt mig hur man lyckas.

Vilket är ditt allra bästa veganska baktips som alla MÅSTE veta?

–  Vispa inte kikärtsspad och strösocker för länge, då kommer kakan sjunka i ugnen och bli dödbakad! Det räcker med 30 sekunder.

Jag är ju hopplös på att baka men älskar att äta godsaker, vad borde jag börja med att baka?

–  Jag tycker att man som nybörjare ska börja med att baka utan ugn. Då är det svårare att misslyckas eftersom du i princip bara vispar, mixar och eventuellt kokar.

Om du bara fick välja 3 saker från din bakbok att bjuda en vegoskeptiker på, vilka väljer du då?

–  Kärleksmums alla dagar, även kanelbullar. Sedan skulle jag baka den otroliga 88:an cheesecaken som smakar precis som glassen!

Få inspiration till vegansk bakning med Frida Svanbergs sprillans nya bakbok Veganska godsaker. Här hittar du recepten som du kommer kunna briljera och imponera sällskapet (och dig själv) med! Du hittar boken och flera andra kokböcker i Djurens Rätts shop!

 

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden