Hoppa till huvudinnehåll
Olika veganska och italienska delikatesser
Vegokoll

Veganska och Italienska delikatesser

Italien är känd som sin starka matkultur och bjuder på rätter vi i Sverige inte kan leva utan - färsk pasta, pizza, pesto och utsökta ostar. Allt som oftast är inte dessa produkter veganska men det sker ett skifte och Alessandra Vendettuoli har samlat Italiens godaste veganska och ekologiska produkter och jobbar för att få in dem i Norden. 

Alessandra Vendettuoli är Italienskan som blev agent för 7 italienska producenter av veganska och ekologiska delikatesser från Italien. Men det var livets lott som såg till att hon hamnade där. Som de allra flesta hade Alessandra ätit allt utan att vara specifikt uppmärksam på konsekvenserna, det tills hon träffade sin fru. Alessandras partner var redan vegetarian när de träffades så det blev naturligt för henne att följa i samma fotspår. 

Efter några år som vegetarianer flyttade paret till Norrland och bosatte sig intill en gård som drevs av en vegetarian vilket var något båda uppskattade. Av hälsoskäl bestämde sig grannen för att övergå till en vegansk kosthållning, vilket inspirerade både Alessandra och hennes fru till att göra detsamma. 

Vi började resonera kring att köttkonsumtionen och mjölkkonsumtionen var tätt sammankopplade. Så vi blev båda veganer, men jag syndade ibland. Varje gång jag åkte till Italien ville jag äta pizza med mozzarella. Men så fick jag en uppenbarelse! 

Det var när hon besökte en djurfristad i Toscana och träffade en ko med kraftig infektion i juverna som hon fick avsmak för mozzarella. 

För några år sedan anordnade Alessandra “veganska resor” i Italien där de besökte djurfristäder och veganvänliga restauranger, det var under de resorna i Italien som hon fick idéen om att starta en agentur för italienska delikatesser. Under januari 2018 startade hon projektet Veggissima och började avtala med alla producenter i Italien som hon ville ha med ombord, till hennes stora glädje var alla intresserade. Men att bli listade och komma in centralt på de stora livsmedelskedjorna är ingen enkel match och är något som Alessandra jobbar med dagligen.

 

Några av produkterna som Veggisima erbjuder är:

  • Veganskt kallskuret - gjort av seitan och kikärtsmjöl eller lupin som fermenteras för att få sina karaktäristiska aromer och smaker från Felsineo Veg. 
  • Pizzor och Minipizza från Elisa Food med vegansk ost, grönsaker och riktigt fina råvaror. Finns även glutenfri variant!
  • Färsk pasta från La Spiga Bio med fyllningar som vegansk grönmögelost eller rödvinsbräserad Seitan.
  • Ostar och kallskuret från Vegeatal - huvudsakligen lins- och grönsaksbaserade produkter. En producent som består av far och son som experimenterat med veganska produkter under många år för att få fram smaker med karaktär och som de själva längtat efter.
  • Vegansk parmesan från Gondino smakar verkligen som parmesan. Gör sig lika bra i sallader, såser som på pasta eller mackan.
  • Pesto från La Macina Ligure - där basilikabladen är handplockade och bearbetas inom några timmar i en anläggning nära odlingarna, för att bevara bladens friskhet i färg, doft och smak. Peston ”konserveras” sedan i enbart extra virgin olivolja och salt, inget annat. Den innehåller varken konserveringsmedel eller är pastöriserad. 

 

Var kan du köpa produkterna?
I Stockholm hittar du produkterna på ICA Hagsätra och ICA Kvarnen i Huddinge.
Göteborg på Happy Vegan och Bara Bra Mat.
Växjö på Good Shop
Borlänge Green Living
snart på ICA Maxi Linköping

Produkterna är på ingång även i andra butiker - och efterfrågan från konsumenter kan skynda på utvecklingen. Läs mer! 

Jag upptäckte hela tiden nya produkter som var helt fantastiska, köpte med mig hem, men alla ville smaka och när det tog slut dröjde det innan jag kunde köpa mer. Då bestämde jag mig för att ta veganska delikatesser till norden
Alessandra Vendettuoli

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden