Hoppa till huvudinnehåll

Veganska kakornas drottning Karolina Tegelaar ”Omvandla klassikerna”

Karolina Tegelaar driver kakboken.se, är bakboksförfattare, aktuell med sin nya bok Vegansk bakning och har redan gjort stora , betydande avtryck i den veganska bakningsvärlden. Välj Vego tog sig ett snack med receptkreatören om hur hon blivit queen of bakning, att uppfinna pösigt vispad aquafaba och lite om TV4:s Hela Sverige bakar - passande nog inför avsnitt fyra av programmet.

 

Om det skulle det finnas ett kungahus för bakdrottningar, skulle hon ha en tron där. Karolina Tegelaar har varit med i baknings-gamet länge och hennes motto är:  kassa kakor är poänglösa. 

Nu när hon släppt sin bakbok, Vegansk bakning, är det 10 års hårt arbete som ligger bakom de 448 sidorna och över 300 recepten - som hon tagit fram på kvällar och helger då hon haft andra heltidsjobb.

Karolina är doktor i biologi och för Välj Vego berättar hon att bakandet inneburit många sena kvällar och tidiga morgnar för att baka och fotografera. 

- Jag ser receptutvecklandet som min hobby. Jag tror en stor del av hemligheten med att få tid till bakning är att jag inte gillar att titta på tv, då får jag mycket tid över, säger Karolina Tegelaar.

Med bakning som hobby och noggrannhet som motto blir det automatiskt mycket fika till familjen där hemma.

- Jag tvingar dem ganska ofta att att komma med utlåtanden om hur bakverket smakar och upplevs i munnen, så ibland kanske det är en börda att få kakor, säger hon och skrattar.

- 11-åringen hemma är en ganska bra provsmakare nu för tiden som smakar, funderar en stund och sedan kommer med en liten analys.

Resan mot att bli drottning över bakverk började för 15 år sedan när hon blev vegan. Hon insåg att många recept var hemska och att folk nöjde sig med låg standard på veganska bakverk. Så Karolina bestämde sig för att ta tag i saken själv.

- Jag märkte att det inte fanns tillräckligt bra recept framtagna och att jag kanske kunde ta fram dem själv. Jag bakade otroligt mycket de första åren och min första bok släpptes 2011, på förlaget som vi startade 2010 när alla andra förlag ansåg att det inte gick att skriva bra veganska kakböcker, säger Karolina Tegelaar.

Uppfann pösigt vispad aquafaba

Mycket har hänt under åren som aktivt vegansk receptkreatör. Till exempel upptäcktes storheten med aquafaba (alltså kikärtsspad!) för att göra maränger. Men det fungerade fortfarande inte i mjuka bakverk - fram tills 2017 när Karolina Tegelaar upptäckte och tog fram metoden för ”pösigt vispade aquafaban” 2017.

- Det är jag otroligt stolt över!, säger Karolina och fortsätter:

- Jag har sedan dess upptäckt flera olika stadier av uppvispad aquafaba och hur det påverkar bakverken, hur man kan använda florsocker istället för strösocker och flera andra grundläggande metoder så jag är otroligt stolt att mitt arbete har gett resultatet att vegansk bakning faktiskt har förbättrats.  

Det är just i aquafaban som Karolinas ugn-hetaste tips för hur du lyckas vegansk bakning ligger:

- Lär dig hur man använder aquafaba för att ersätta ägg i olika bakverk och med olika stadier av uppvispning så kan du veganisera nästan allt! Eller att följa noga framtagna recept, så slipper man utveckla recept själv. 

Så skulle Karolina övertyga juryn i Hela Sverige bakar på TV4

Hade Karolina Tegelaar varit en av deltagarna i Hela Sverige bakar på TV4 så hade temat blivit Klassiska bakverk eller kondisbitar för att lyckas övertyga alla om att vegansk bakning rockar.

- Det är att omvandla klassikerna som är min drivkraft och med en perfekt sockerkaka eller en biskvi kan man visa att veganskt absolut är i samma standard som gammaldags bakverk med ägg och komjölk.

Om du skulle baka något inspirerat av din egen personlighet, vad skulle du baka då?

- Haha, det var en svår fråga. Kanske makroner som är hopplösa och egensinniga kakor. Som små perfektionistkakor, precis som jag när jag tar fram recept.  

Beställ Karolina Tegelaars bakbok i Vegansk bakning i vår shop och stöd samtidigt Djurens Rätts arbete!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden