Hoppa till huvudinnehåll
"Mjölk" hälls i kopp med kaffe. Koppen hålls i en hand i dovt belyst miljö.
Vegokoll

Veganska alternativ till mjölk ökar i popularitet bland kaffedrickare

Det blir allt vanligare att välja vegoprodukter så som sojamjölk och havremjölk i kaffet. Under de senaste två åren har andelen unga kvinnor som väljer veganska alternativ i kaffet ökat från en tiondel till hälften!

I en ny undersökning gjord av Valio framgår det att veganska alternativ till mjölk har fått ett stort uppsving bland kaffedrickare de senaste åren. Tydligast syns detta bland kvinnor i åldern 16-24 år, där hälften av de svarande väljer växtbaserade drycker i kaffet i stället för komjölk. Detta är en stor ökning, då enbart en tiondel av dem valde växtbaserat i kaffet så sent som 2019. Idag är det endast 34 procent av de unga kvinnorna som i första hand väljer komjölk, det skriver sajten Butikstrender.

En annan slutsats i rapporten från Valio är att trots att så många föredrar växtbaserat i kaffet, så finns inte det alltid som alternativ när de blir bjudna på kaffe hemma hos andra. 

Trots det ökande användandet av växtbaserat bland unga finns det inte alltid som alternativ hemma hos andra. Enligt undersökningen får de som vill ha en kopp kaffe med konventionell mjölk oftast som de vill, andra kan fortfarande behöva kompromissa, kommenterar Anette Björnlund, media- och kommunikationschef på Valio i Sverige.

Vi gläds över att vego ökar i popularitet bland kaffedrickare, och hoppas att det snart är en självklarhet att kunna välja vego i alla typer av miljöer. I dagsläget finns det möjlighet att få veganska drycker i kaffet på de allra flesta caféer, och i de flesta större butiker finns det en uppsjö av alternativ för hemmabruk.

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår utmaning “Bli vegan på 28 dagar!” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och våra tankar kring mat.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden