
Nordrest är ett foodserviceföretag som erbjuder restaurang- och cafédrift åt företag, fastighetsägare, sjukhus, skolor och äldreomsorg. De serverar kring 25 000 skolmåltider dagligen! De ligger i framkant när det kommer till hållbarhet och för att främja kreativitet i det gröna köket anordnade de en matlagningstävling med fokus på det växtbaserade
Många av våra skolkockar kommer från restaurangbranschen och har redan kunskap om hur en tillagar kött, men den växtbaserade kosten är en utmaning som vi vill utveckla. Därför valde vi att bara ha växtbaserade ingredienser.
- Magnus Lundgren, affärsområdeschef för utbildning inom Nordrest
Tävlingen var en del av Nordrests inspirationsdagar, varje tävlingsdeltagare jobbar på någon av deras verksamheter och har ansökt och sedans lottats ut för att vara med och delta. De är med och tävlar om en matresa i Italien. Ett tiotal deltagare fick ta del av en låda från Sorundas grönsakshall fylld med rotfrukter, säsongens grönsaker och kryddor. Dessutom stod Unilever för smaksättare som fonder och senap, Oatly bidrog med havrebaserade mejerier och Lantmännen bidrog med diverse gryner och bönor.
Att erbjuda växtbaserat är ett sätt att minska företagets koldioxidutsläpp, men det är också ett sätt att bemöta den växande efterfrågan på veganska alternativ.
Offentliga måltider utgör en stor del av vår mat i Sverige. Det är viktigt att aktörer inom branschen tar ansvar och erbjuder växtbaserade alternativ. Vi tycker därför att det här initiativet av Nordrest är toppen och hoppas fler väljer att följa i deras fotspår.
- Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer på Djurens Rätt