Hoppa till huvudinnehåll
Vegansk laxfilé från Plantish, på tallrik med grönsaker.
Vegokoll

Vegansk laxfilé snart på marknaden!

Det finns inte många livsmedel kvar som inte också finns i vegansk version, men en av de få grejer som många veganer fortfarande suktar efter är ett alternativ till laxfilé. Som tur är verkar det som att vi inte behöver vänta jättelänge till – det israeliska företaget Plantish har nämligen utvecklat världens första laxfilé helt utan lax!

Det israeliska företaget Plantish startades för bara ett halvår sedan, med ambition att hjälpa våra hav. Med bidrag från inflytelserika investerare har de på kort tid kommit en lång väg för att uppnå den ambitionen, men företaget har stora planer för fortsatt utveckling av sin unika tillverkningsteknik som gör det möjligt att producera ”realistiska”, växtbaserade fisksubstitut i stor skala, det skriver sajten Plant Based News.

I dagsläget har Plantish tagit fram en vegansk, benfri laxfilé, gjord på baljväxtprotein och algextrakt. Plant Based News skriver att filén efterliknar vanlig lax i utseende, smak, textur och struktur, trots det helt växtbaserade innehållet. Just strukturen av en filé har tidigare visat sig utmanande för livsmedelsutvecklare att efterlikna, men med hjälp av ett kompetent team bestående av bl.a. bioingenjörer och kemister har Plantish lyckats med just detta.

Filén från Plantish efterliknar även fisk i sitt näringsinnehåll, med mycket protein och omega-3 och -6. Till skillnad från vanlig fisk utelämnar den dock oönskade element som tungmetaller, mikroplaster och andra skadliga ämnen.

Vi finns till för att rädda haven och eliminera behovet av att konsumera marina djur genom att tillhandahålla mer hållbara, mer näringsrika och mer smakrika alternativ till fisk. Vår vision är att bli världens ledande fiskföretag, utan att skada en endaste fisk, säger medgrundaren och VD:n Ofek Ron.

Plantish laxfilé kommer att smyglanseras på utvalda platser i slutet av 2022, och en officiell lansering är planerad till 2024. Läs mer på Plantish hemsida.

Veganska fisksubstitut ligger helt rätt i tiden. En stor del av världens fiskbestånd är redan överfiskade, samtidigt som den mänskliga populationen- och efterfrågan på fisk fortsätter att öka. Fiskar har också förmåga att känna smärta och lida, men omfattas trots detta ofta inte av rådande djurskyddslagar. Läs mer på djurensratt.se.

Var med och driv på vegoutvecklingen! Som en del av Djurens Rätt arbetar Välj Vego för halverad köttkonsumtion till 2030. Vi vill driva på vegoutvecklingen och göra det lättare för konsumenter att välja vego. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden