Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

VEAT: Sveriges första matautomat med växtbaserade rätter

Framtiden är här! För nu kan du få god och näringsrik vegansk mat - från en automat! Det är kockar från kända restaurangen Farang som presenterar menyn för VEAT. Genom att erbjuda god och lättillgänglig mat är målet att bidra till skiftet mot ett hållbart matsystem. Och efter bara några veckor på olika platser i Stockholm, har VEAT redan blivit en snackis i omvärlden.

Säsongsanpassad lunch

Matsystemet står för 25 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och djuruppfödning för cirka två tredjedelar av systemets totala miljöpåverkan. Så för att göra skillnad behöver många fler äta växtbaserat.

Det är här Veat kommer in i bilden - Sveriges första växtbaserade matautomat.

En röd tråd i konceptet är svenskodlade baljväxter som används på en rad olika sätt och får sällskap av färska grönsaker. Den säsongsanpassade menyn ser lite olika ut beroende på var automaten står men bygger alltid på svenskodlade råvaror med smaksättare och influenser från hela världen.

Ansvariga för matkonceptet och menyn i automaterna är Martin Nordebäck och Henrik Pettersson, kökschef på Veat.

 Vi har gjort ett aktivt val att tänka på miljön i allt vi gör utan att göra avkall på matupplevelsen. Vi väljer lokala råvaror, minimerar svinn och tar fram bra förpackningar. Det känns fantastiskt att skapa ett matkoncept från grunden som bygger på svenskodlade grödor och samtidigt utveckla nya produkter, säger Henrik Pettersson, kökschef Veat.

Här finns VEAT

Det var i början på november 2020 som Veat rullade ut sina första matautomater i centrala Stockholm. Bland annat i Åhléns City, A house, Söderhallarna och Nordeas huvudkontor.

Foto: Annika Berglund

All mat lagas av Veats kockar på Stora Essingen och körs ut på morgonen innan frukost. Matsvinnet has hand om då all mat som blir över skänks till Stadsmissionen.

Under rådande situation med restriktioner kan Veats matautomater fungera som ett positivt, nyttigt lunchalternativ utanför restaurangmiljö.

Redan omtalad automat

Veat siktar på att expandera ut i Europa redan under 2021. Så snart har du kanske en vegansk matautomat nära dig!

Företaget är helt med i tiden eftersom att veganska matautomater blir alltmer populära världen över. I Kanada har till exempel The Green Moustache Café börjat placera ut automater och i London installerades nyligen flera automater med vegansk mat från företaget Vibrant Vegan. 

Även i USA har automater med färsk och hälsosam mat blivit en trend. 

Ryktet om Veat har hur som helst redan spridit sig. Bland annat skrev nyligen brittiska sajten VegNews om det.

Kul för Veat - och kul för veganer att god och nyttig mat blir mer lättillgänglig!

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden