Hoppa till huvudinnehåll
Växtbaserade köttsorrter som burgare, korv och färs, upplagda på ett turkost bord.
Vegokoll

Växtbaserat kött nu billigare än animaliskt kött i Nederländerna

Växtbaserade köttalternativ har plötsligt blivit billigare än sina konventionella motsvarigheter, enligt nya siffror. Uppgifterna, som sammanställts av snabbköpsforskaren Questionmark på uppdrag av den holländska grenen av livsmedelsorganisationen ProVeg International, visar hur inflation och höga råvarupriser har fått djurköttspriserna att skjuta i höjden i jämförelse med växtbaserade alternativa kött.

ProVeg och Questionmark gjorde en systematisk kartläggning av prisskillnaderna mellan animaliska produkter och växtbaserade substitut för första gången i februari i år. De gjorde en till kartläggning på skillnaderna i juni i år och upptäckte att mycket har förändrats, inklusive följande prisutveckling:

  • I februari 2022 var växtbaserade hamburgare i genomsnitt 56 cent dyrare per kilo än djurbaserade hamburgare. Nu är de 78 cent billigare per kilo.
  • I februari var växtbaserade kycklingbitar i genomsnitt 1,16 euro dyrare per kilo. Nu är de 37 cent billigare per kilo.
  • I februari var växtbaserad färs i genomsnitt 29 cent dyrare per kilo. Nu är det 1,36 € billigare per kilo.

Forskarna jämförde de billigaste animaliska köttprodukterna med de billigaste tillhörande växtbaserade köttalternativen av samma portionsmängd, med totalt 36 olika produkter. Skillnaderna mellan stormarknader är fortfarande stora mellan de olika produkterna, och många växtbaserade produkter som har en annan målmarknad och har också ett högre pris. Resultaten visar dock att prisparitetstrenden kan ses över hela linjen.

Enligt ProVeg är det inflation och högre råvarukostnader i kombination med den ineffektivitet som ligger i produktionen av kött som driver trenden. I genomsnitt blev kött 21 % dyrare mellan februari och juni, medan växtbaserade köttalternativ steg i pris med endast 2 %. I relativa termer visar forskningen att lågprisalternativen Aldi och Lidl erbjuder de största fördelarna för dem som byter kött mot köttalternativ, med besparingar på hela 6 euro per kilo.

Kött har alltid varit en produkt som kräver en enorm mängd råvaror. För att göra ett kilo kött behöver du upp till tio kilo spannmål. Nu, i tider av brist på råvaror, tar det ut sin rätt. På grund av den stora användningen av råvaror är kött mycket känsligare för störningar på världsmarknaden än köttalternativ. Växtbaserat kött vinner klart på effektiviteten, och det ser vi nu återspeglas i priset, sa Pablo Moleman från ProVeg Netherlands.

Visst är det härligt med goda vegonyheter? Tack vare våra medlemmar kan vi fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden