Hoppa till huvudinnehåll
Olika fyndlådor fyllda med frukt och grönt.
Vegokoll

Svinnsmarta fyndlådor

Willys minskar matsvinnet genom svinnsmarta fyndlådor. Över 30 ton frukter och grönsaker har räddats från soptunnan under de tre månader som konceptet testkörts. Nu lanseras de svinnsmarta fyndlådorna i samtliga Willys-butiker över hela landet. Lådorna innehåller kraftigt prissänkta frukter och grönsaker som har smärre skönhetsfläckar och högre mognadsgrad, är potentialen att minska svinnet stor.

Det är flera enskilda butiker och kedjor som har infört nedsänkta färdigpackade lådor/påsar med frukt och grönt som annars skulle slängas. 

De svinnsmarta fyndlådorna hos Willys innehåller 2 kg blandade frukter eller grönsaker – perfekta för soppa, smoothies eller att ätas som de är – för 20 kronor. Varorna i lådorna hade i vanliga fall inte sålts utan istället rensats bort och slängts. Det kan vara bananer med hög mognadsgrad, äpplen med någon brun fläck eller morötter som börjat sloka. Fyndlådorna har testats i ett 20-tal Willys-butiker under sommaren och erfarenheterna från testet är så goda att konceptet under hösten rullas ut i samtliga Willys-butiker.

Willys har satt upp en målsättning om att halvera matsvinnet från till år 2025 och genom de svinnsmarta lådorna hoppas man komma en bit på vägen i det arbetet. Frukt och grönsaker står för den största delen av svinnet i matbutiker och bara under testperioden har mer än 30 ton frukt och grönsaker räddats från soptunnorna. När fyndlådorna börjar säljas i samtliga Willys-butiker räknar kedjan med att minska matsvinnet med hundratals ton.    

 Vi har själva blivit överraskade av hur stort kundernas intresse är. Fyndlådorna har försvunnit snabbt från hyllorna.
Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden