Hoppa till huvudinnehåll
Ett fält med vete.

Största riskfaktorerna i svenskarnas matvanor

Global Burden of Disease (GBD) publiceras ungefär vartannat år en av världens största sammanställningar av information om faktorer som kan leda till ohälsa. Den senaste versionen av GBD från 2019 visar att riskfaktorer i matvanorna orsakar en mycket stor andel av den totala sjukdomsbördan i Sverige. Bara tobak orsakar mer sjukdom och för tidig död.

Största riskfaktorerna i svenskarnas matvanor enligt GBD 2019:

  1. Lågt intag av fullkorn
  2. Högt intag av rött kött
  3. Lågt intag av baljväxter
  4.  Högt intag av charkprodukter
  5. Högt intag av salt
  6. Lågt intag av frukt
  7.  Lågt intag av fibrer
  8. Lågt intag av grönsaker
  9. Högt intag av transfett
  10.  Lågt intag av nötter och frön

Hur stor betydelse en riskfaktor har – hur mycket av sjukdomsbördan den orsakar – beror på en kombination av många saker. Bland annat hur många sjukdomar den ökar risken för, hur starkt sambandet mellan riskfaktorn och sjukdomen är, hur vanligt förekommande riskfaktorn är i populationen, hur vanligt förekommande sjukdomen är i populationen, samt vilka andra riskfaktorer som också förekommer i populationen.

Precis som GBD från 2017 visar GBD 2019 att matvanorna orsakar en stor andel av sjukdomsbördan i Sverige. Endast tobak orsakar mer ohälsa.

Även Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten vuxna (2010-11) där deltagarna fick självrapportera deras kost visar att många, särskilt unga, äter alldeles för lite grönsaker, frukt och fullkorn och för mycket fet och sockerrik mat, saft, läsk och salt. Bättre matvanor skulle kunna minska förekomsten av de stora folksjukdomarna, som hjärt- och kärlsjukdom, fetma, typ 2-diabetes och cancer.

Den gemensamma nämnaren: mer vegetabilier och mindre animalier för hälsan!

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår utmaning “vegan i 28 dagar” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och våra tankar kring mat.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden