Hoppa till huvudinnehåll

Så ordnar du en vegansk tacofredag

Att det vankas tacos på fredagar är sedan gammalt. Och att göra tacokvällen helt vegansk är lätt som en vegoplätt! Här ger Välj Vegos Sarah hennes bästa tips på vad du behöver för den ultimata växtbaserade tacokvällen.

Grunda med frukt och grönt

Bara fantasin sätter ju gränser för vad du vill ha från frukt- och grönsaksavdelningen. Jag ser alltid till att ha följande till mina tacos:

 • Isbergssallad - mycket, isbergsallad. Det blir ju otroligt krispigt och gott med färsen och såsen som det kommer blandas med sedan, mums!
 • Majs - ibland blandar  jag tacosåsen med majsen och har som dip till tortillachipsen (särskilt bra när jag är sådär jättehungrig när jag lagar maten)
 • Tomat
 • Gurka
 • Rödlök
 • Avokado - att göra en god guacamole är ju alltid trevligt men jag gillar verkligen att ha avokadobitar till min tacos
 • Ananas - jag vet, en vattendelare. Jag har länge varit anti ananas på både pizza och i tacon. Nu har jag sträckt mig så långt att jag har det som tillbehör bredvid tacon. 
 • Gröna oliver - för den våghalsiga och ja, det är så gott! Våga testa och tacka mig senare!
Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock

Spice up your taco-life med krydda

Från affären köper jag oftast antingen Taco Spice Mix från Santa Maria eller Frankfuls Organic Taco Spice. Men de flesta kryddmixarna till tacon är veganska, se bara till att dubbelkolla ingredienslistan!

Foto: Santa Maria

Oftast gör jag  dock min egna kryddmix, för då får jag ju den precis som jag vill ha den. 

Jag brukar göra med lite salt, lika delar paprikapulver, och vitlökspulver,  lite mald spiskummin och olika mängd cayenne beroende på hur spicy jag vill ha det just den fredagen.

Färsking på färs? Inte nu längre!

Idag är det en djungel med olika växtbaserade färser ute i matbutikerna.  Hur sjutton ska du välja vilken du ska ha till just tacosen, undrar du kanske?

De flesta passar bra ihop med tacokryddan och det är nog en smaksak vilken du kommer gilla mest.

Men beroende på vad jag har för feeling den fredagen, brukar jag personligen rotera mellan dessa alternativ:

 • Anamma formbar färs soja - den formbara färsen blir otroligt god tacofärs!  Det finns en variant på ärta också, men den passar inte lika bra till tacokryddan enligt mina smaklökar
 • Oumph! färs - dess neutrala men samtidigt "köttiga" smak gör att den passar utmärkt att krydda
 • Blomkålsfärs - detta kan du enkelt ordna själv genom att mixa blomkål i en matberedare, steka lök och hälla i blomkålsfärsen med tacokrydda)
 • Bönfärs - en annan hemmagjord färs är så enkel att göra som att du river morötter och steker dem tillsammans med svarta bönor och kikärtor som du mosat litegrann. Självklart med tacokrydda som grädde på moset!
Foto: Oumph!

Såsen på moset

Såser, dipp och flytande tillbehör.  Kanske den viktigaste kategorin om du frågar mig. Vad vore tacofredagen utan det krämiga från tacosåsen och creme fraichen liksom?

 • De flesta tacosåserna är veganska i tacohyllan i din närmsta butik, se bara till att dubbelkolla ingredienslistan först. 
 • När jag känner mig duktig gör jag min egna salsa. Då brukar jag använda detta recept
 • Jag brukar också se till att ha kopiösa mängder av växtbaserad creme fraiche. Det finns många sådana att välja på. Min favvo just nu är Planti cooking fraiche natural, då den inte ger någon bismak.
 • En ny favorit för mig som jag alltid har med på mina tacofredagar nu (och som jag alltid har en backup av i skafferiet om jag skulle få mega-craving) är Frankful Ch**se Dip som är en krämig och vegansk dipp med en mild smak av ost.
Foto: Frankful

Gör det cheesy

Den veganska osten är en vattendelare och det finns dem som har väldigt svårt för denna då den ofta jämförs med ost från djur. 

Men har du bara testat veganost en gång och inte gillade det då, testa igen - och gör det till tacosen!  Om du frågar mig gör sig mycket vegansk riven ost v-ä-l-d-i-g-t bra till just detta ändamål.

Kom ihåg! Vegansk ost blir också oftast godare när den får smälta lite.

Dessa sorter rekommenderar yours truly:

Foto: Violife

Glöm inte kolhydraterna

Vad är väl en tacofredag utan brödet och chipsen? Juste, INGET!

Oavsett om du är typen som gillar hårda tacoskal eller mjuka tortillabröd så är det enkelt att hitta veganska sådana.  De flesta är oväntat (eller väntat kanske du tycker) veganska som du hittar i butik. Men återigen, kolla ingredienslistan för att vara 100% säker.

 • Jag är en sucker för tortillabröd som är gjort på majs istället för vete, så jag kör oftast på Old El Paso Mexicana White Corn Glutenfri Tortilla
 • När det kommer till tortillachipsen: de med smak naturell eller saltade är allts om oftast veganska
 • Jag brukar köra på Nacho Tortilla Chips från Santa Maria, Tortillachips Chili från Garant eller Old El Paso Tortilla Chips Sea Salt.
 • Nytillskottet Frankful har dessutom tortilla chips med smak av ost som är veganska och som smakar himmel!
Foto: Old El Paso

Hoppas du får en mysig fredag! Taco hej!

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden