Hoppa till huvudinnehåll

Så fortsätter du som en glad vegan i en icke-vegansk värld

Har du testat att vara vegan ett tag men har upptäckt att det inte känns så himla lätt? Det kommer att bli bättre, så här kommer lite råd på vägen.  Som nybliven vegan är det många som upplever svårigheter med att ta en annorlunda väg än den som är normen. Colleen Patrick-Goudreau tittar på de olika utmaningar  och glädjeämnen som du kan vänta dig när du fortsätter din veganska resa - och hittar sätt att göra den mer hållbar. 

 Colleen Patrick-Goudreau är en prisbelönt författare till flera böcker som på olika sätt handlar om veganism. I en artikel hos Faunalytics skriver hon om att fortsätta att leva som vegan i en icke-vegansk värld.

De som har varit veganer länge når oftast en punkt på sin resa, där veganismen blir en del av den de är. Det blir något de inte aktivt tänker på lika mycket. Det som kan ha känts som en ansträngning i början har blivit en naturlig del av livet. Det som kändes som en kamp, känns nu som en glädje. 

Att få veganism fullt integrerat i livet kan ta lång tid att lyckas med.  Det kan vara en lång och hård väg som kantas av stigma, sociala svårigheter och utmaningar som kommer med att vara förespråkare för något du bryr dig om.

Att fortsätta att vara vegan i en icke-vegansk värld kan vara ännu svårare. Men när vi når en nivå i vår resa, får många en sorts skjuts som hjälper oss att klara av utmaningarna  med elegans. 

När glädjerik veganism blir fullt integrerat i våra liv, ser vi det som en vinst när vi hittar en vegansk rätt på en restaurangmeny, vi blir glada när våra kollegor frågar oss om veganska recept eller när vår specialrätt på ett bröllop ger avundsjuka blickar från andra gäster, vi firar när vi reser och ser veganska alternativ på de mest osannolika ställen.

Ett sätt att leva som en glädjerik vegan betyder att du känner dig mer tacksam än berättigad och ta till sig av den etik som vi har valt; att sträva mot att leva med integritet och medkänsla. Vi vet att varje beslut som vi tar görs med intentionen att inte bidra till lidandet och exploateringen av djur.

Saker att vänja sig vid - det nya normala

Det tar tid att vänja sig vid förändring. De goda nyheterna är att det finns massor med empiriska och anekdotiska exempel av förbättrad emotionell, mental och fysisk hälsa bland veganer. 

Förutom mätbara och observerade fysiska förändringar som kan hända (såsom förbättrade kolesterolnivåer, förbättrad leverfunktion och minskade ledgångssmärtor), så händer många andra saker som du vänjer dig vid som vegan. Saker blir det nya normala.  

Här är några saker som du kommer vänja dig vid som en erfaren vegan.

Veganska skämt kommer att finnas kvar.

Även fast det kan finnas mycket glädje i att vara vegan under en lång tid, kommer du troligtvis att få höra samma kommentarer idag som om 25 år. Du kan himla med ögonen, artigt säga stopp eller kanske till och med skratta men samtidigt veta att nästa skämt bara är runt hörnet.

Människor kommer alltid att lida av "Men har du tänkt på"-syndromet.  Som ett sätt att skydda sig själva, kommer människor att snacka skit om veganism genom att peka ut det påstådda hyckleriet eller privilegiet hos dem som identifierar sig som veganer.

— Är du vegan?  Men har du tänkt på växterna? De har också känslor!
— Är du vegan? Men har du tänkt på fejklädret du har på dig? Det förstör miljön!
— Är du vegan? Men har du tänkt på insekterna du dödar när du kör din bil? Det är inte särskilt godhjärtat!

Kom ihåg att vissa av dessa frågor är genuint nyfikna sådana. Medan andra frågas för att försöka rättfärdiga kött, ägg och mejerikonsumtion - och därmed försöka förminska ditt sätt att leva.


"Jag skämtar ofta om att människor förväntar sig att veganer ska ha studerat näringslära, filosofi, historia, antropologi, religion, jordbruk, ekologi och gourmetmat på höga universitetsnivåer - och det är bara kul för att det är sant. Känn dig fri att svara på sådana frågor, men bli inte förvånad om du hör dem om och om igen", skriver Colleen Patrick-Goudreau.

Alla är en expert.

Ingen brydde sig om din ökade risk för hjärt- och kärlsjukdomar när du stoppade i dig kött, ost och ägg. Men plötsligt ska alla vara självuttalade dietister när de hör om din veganism. Vänj dig vid det.

Alla vill veta vad du äter. 

Alla, från främlingar till nära familjemedlemmar, kommer vara nyfikna på vad du äter, för de vet verkligen inte. Du kanske vet att du inte bara äter isbergssallad varje dag men de kanske inte vet det. Kom ihåg att du inte behöver besvara varje fråga som du får. Samtidigt är det ett utmärkt tillfälle att slå hål på vissa myter kring veganism.

Vissa vänner och familjemedlemmar kommer tjafsa om din veganism - på ett bra sätt.

Vissa av dina nära och kära kommer vilja skydda dig. De kommer att göra allt i sin makt för att se till att du får något att äta på den där middagsbjudningen till exempel. Du kanske känner att mycket av besvären är onödiga men försök att uppskatta stödet.

Du behöver inte veta allt.

Vi pressar oss själva så mycket till att ha det perfekta svaret till varje fråga vi får. Men vänj dig vid att inte veta allt - du behöver inte det. Du kan säga "jag vet inte" och jorden kommer fortsätta att snurra. Att fortsätta att var vegan och glad betyder att du är ödmjuk och öppen för nya idéer, tankar och perspektiv. 

Det som kan överraska dig

Colleen Patrick-Goudreau tar upp några saker som du kanske ska vänta dig när du fortsätter att vara vegan i en icke-vegansk värld.

Din medvetenhet kring mat ökar

Förutom att du lär dig mer om ingredienser och mat så blir du också mer uppmärksam på vad och hur du äter.

Du påverkar folk mer än du tror

Det kanske upptäcker att du har inspirerat några personer till att göra förändringar i sina matvanor för att de ser vad du gör. De kanske inte blir fullt ut veganer men kanske byter ut några produkter till veganska sådana ibland. Det är något värt att fira!

Du blir mer tolerant

Den brinnande passionen du kände i början av din veganism fortsätter att brinna på - men med mindre hetta. Att fortsätta vara en nöjd och glad vegan innebär att några av dina nära och kära aldrig kommer att bli veganer. Här handlar det om att hitta ett mer hållbart temperament, så att du inte bränner ut dig själv.

Du bestämmer dig för att ha ett veganskt hem

I början trodde du kanske att du kunde ha animaliska produkter i ditt hem. Men nu vill du bara ha ett litet hörn i världen där det inte finns något animaliskt i sikte. 

Därför är veganer är ja-sägare

Det finns många anledningar till varför vissa människor tror att veganism handlar om restriktioner snarare än expansion. Detta kan ha att göra med att vara vegan till stor del behöver handla om att säga nej. Vi behöver tackar nej till vissa saker som vi blir erbjudna. Så utifrån sett syns bara det som veganer väljer bort - och då syns inte vad vi faktiskt väljer. 

Men även fast veganer säger nej till vissa saker (såsom djurplågeri, miljöförstöring och våldsamma metoder) handlar faktiskt veganism i grunden om att säga ja.

Colleen Patrick-Goudreau skriver att som veganer säger vi ja till att ta ansvar och att hålla fast vid sanning och kunskap. Genom att stå upp för det som vi tror på säger vi ja till våra värderingar som innefattar rättvisa, mod och att hjälpa andra. 

Som ett sista tips till dig som vill fortsätta att vara en glad vegan, skriver Colleen Patrick-Goudreau att det är bra att se veganismen som en resa utan destination. Njut av höjdpunkter, uppmärksamma milstolpar och gå igenom, över eller förbi de hinder som du kommer att påträffa.

Tänk på att många innan dig har gjort och gör samma resa - och många fler kommer att följa efter dig.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden