Hoppa till huvudinnehåll
Grönsaker i en korg intill en plånbok med sedlar
Vegokoll

Pengar rullar in i vegovärlden

Det är inte bara fler som köper veganska produkter, utan också fler som investerar i det - försäljningen av köttsubstitut har ökat med 10 procent det senaste året och samtidigt rusar aktiekursen för företaget Beyond Meat som börsnoterades i maj. 

Enligt data från marknadsanalysföretaget Nielsen har försäljningen av köttsubstitut, eller vegetarisk kött, ökat med närmare 10 procent under första halvåret under 2019 jämfört med tidigare år och med 17,5 procent under de två senaste åren. Medlemmar i Svensk Dagligvaruhandel uppger en total försäljning av köttsubstitut för 667 miljoner kronor och det är framförallt de kylda och färska produkterna som ökar i försäljning (men det är fortfarande frysvarorna som säljer allra mest).

Coop, som innan sommaren var först i Sverige med att införa Beyond Burger i butikerna menar på att försäljningen har gått bra.

 "I Bromma i Stockholm till exempel och Avenyn i Göteborg hinner man knappast att få ut dem på hyllan innan de tar slut." 
- Tobias Rydergren, presschef på Coop till BLT

Medan försäljning av produkterna så ha även börsen hänga med i utvecklingen. För Beyond Meat, som börsnoterades i maj, har aktiekursen stigit från 25 till 197 dollar på kort tid och nu är det snarare produktionen som sätter stopp då företaget har växt ur sin produktionsanläggning i delstaten Missouri. Det ryktas även om att konkurrenten Impossible Foods ska börsnoteras inom en snar framtid då de lyckats samla in 300 miljoner dollar med kapital från bland annat tennisspelaren Serena Williams och artisten Katy Perry.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden