Hoppa till huvudinnehåll
Flera olika mejeriostar på en träbricka på ett vitt bord.
Vegokoll

Ost är mindre hållbart än vad folk tror!

Enligt en ny amerikansk rapport är konsumenter omedvetna om att mejeriost är en stor orsak till koldioxidutsläpp. Studien visar att ett byte till växtbaserad ost kan halvera den associerade klimatpåverkan hos konsumenterna.

Produktionen av mejeriost visar sig vara en av de största växthusgasgeneratorerna i världen. 23 % av USA:s vuxna förstår fortfarande inte hur utsläpp av växthusgaser och livsmedelsproduktion hänger ihop.

Studien, utförd av Talker Research, bestod av en livscykelanalys som användes för att bestämma miljöpåverkan av mejeriost, med resultaten som visar hur konsumenter kan minska sin associerade klimatpåverkan med minst 50 procent genom att välja växtbaserade mejeriprodukter, vilket lyfter fram World Economic Forums forskning som fann att mejeriost släpper ut mer koldioxidekvivalenter än kyckling, gris och ägg.

Även RISE öppna klimatlista visar

  • Ost – 5,3 kg CO2e/kg
  • Kyckling – 2,6 kg CO2e/kg
  • Gris – 4,1 kg CO2e/kg
  • Ägg – 1,1 kg CO2e/kg

Resultaten avslöjade också att medan många amerikanska konsumenter visar intresse för ostproduktionens inverkan på miljön, erkände nästan en fjärdedel av vuxna (23%) att de inte förstod sambandet mellan utsläpp av växthusgaser och livsmedelsproduktion. Dessutom insåg inte en tredjedel av de tillfrågade konsumenterna att mejeriproduktion ens producerar koldioxid.

Studien använde det populära växtbaserade mejerimärket Violife för att jämföra klimatpåverkan, med deras ost som producerar minst 3,7 kg mindre koldioxid per kilo. Mer än hälften av de tillfrågade amerikanska konsumenterna hade provat ett vegansk ostalternativ, medan den stora majoriteten (79 %) erkände att de kände sig skyldiga för att de ätit för många livsmedel med ett högt koldioxidavtryck. 15 % åt ingen mejeriost alls.

Det finns en tydlig aptit bland allmänheten för mer information om vad vi äter och hur det påverkar planeten, men miljöpåverkan från mejeriprodukter glider ofta under radarn. Vår forskning visar att om ett genomsnittligt hushåll på fyra i USA bytte från mejeriost till Violife vegansk alternativ ost under ett år, skulle de kunna spara motsvarande CO2-utsläpp som de skulle flyga interkontinentalt, säger Sally Smith, hållbarhetsdirektör för Upfield, ägare av Violife.

Få mer inspiration! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden