Hoppa till huvudinnehåll
Liten kyckling lämnas över från en vuxens händer till ett barns händer.

Ny studie: Barn ser inte djur som mat

Diskussioner kring vegansk mat till barn blir ofta laddade, och det är inte ovanligt med starka åsikter åt båda hållen. Men vad tänker egentligen barnen själva om djur som mat? En ny amerikansk studie har undersökt just detta. Majoriteten av barnen i studien var inte medvetna om varifrån maten kom och tyckte inte att det var okej att äta grisar, kor och kycklingar.

En grupp forskare vid Furman University i USA har undersökt barns kunskap om var maten kommer ifrån samt vilken inställning barnen hade till vad som kunde ätas och inte. I studien ingick 176 barn i åldrarna fyra till sju år. Barnen fick titta på bilder av vegetabiliska- och animaliska livsmedel och sortera dem utifrån var de trodde att livsmedlet kom ifrån. De fick även sortera de olika källorna utifrån huruvida de var okej att äta eller inte.

Resultatet av studien visade att kunskapen om varifrån maten kom var mycket låg hos barnen. Runt 40% av barnen kategoriserade bacon, korv och chicken nuggets som livsmedel som kom från växtriket. Bland sex- och sjuåringarna var kunskapen om matens ursprung något högre, men tanken på djur som mat var fortfarande inte accepterad. Majoriteten av barnen sorterade grisar, kor och kycklingar som något som inte var okej att äta.

Utifrån resultaten diskuterar forskarna kring inlärningen av djur som mat i ett senare skede av livet, och kring hur ökad förståelse för barns inställning till djur och mat kan hjälpa till att normalisera en mer växtbaserad och miljövänlig kost. Läs hela artikeln här.

Många stora organisationer och myndigheter runt om i världen, bl.a. svenska Livsmedelsverket, är överens om att en vegansk kost är lämplig för barn. Du kan läsa mer om barn och vego här, på livsmedelsverkets hemsida eller genom att beställa vårt inspirationsmagasin helt gratis.

Klubben för alla unga djurvänner! Rädda Djuren klubben är Djurens Rätts klubb för barn upp till 13 år. Alla nya medlemmar får en fin välkomstpresent och tidningen Klubbnytt 5 gånger per år. Medlemskapet hjälper till att göra skillnad för djuren.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden