Hoppa till huvudinnehåll
höna
Vegokoll

Nu är Sveriges alla livsmedelskedjor fria från burägg!

Djurens Rätt har under lång tid arbetat för att burägg ska bli historia. För 13 år sedan inledde organisationen en dialog med ICA om att slopa buräggen. Då levde mer än 2 miljoner hönor inom den svenska äggindustrin i burar. Sedan dess har mycket hänt. Nu säger ICA nej till burägg och alla svenska livsmedelskedjor är därmed buräggsfria. 

Som Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation har Djurens Rätt under flera år arbetat aktivt för att förbättra situationen för hönorna,  de djur som är flest och har det sämst. Detta bland annat genom att få företag och livsmedelskedjor att sluta att sälja ägg från hönor i burar.

Organisationen inledde samtal med de svenska livsmedelskedjorna redan 2008. Då hölls nära hälften av alla hönor i äggindustrin i burar, vilket motsvarade fler än 2 250 000 individer. Idag är den siffran omkring 500 000.

Djurens Rätt har genom sitt påverkansarbete fått livsmedelskedjor som Hemköp, Lidl, Willy’s, Coop, City Gross och Matrebellerna att sluta att sälja burägg. Dialogen med ICA har dock varit mer långdragen.

Men efter 13 år har ICA slutligen valt att ta avstånd från burarna, detta genom att avråda alla ICA-handlare från att köpa in burägg. 

En avrådan är inte detsamma som en tydlig företagspolicy. Vi är inte helt tillfreds med den skrivning som ICA presenterat. Men tack vare att andra företag sagt nej till burägg och konsumenters ovilja att köpa dessa är vår bedömning att det kommer bli svårt för ICA-handlare att köpa in burägg. På så vis är vi nöjda med utfallet, säger Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer hos Djurens Rätt

Djurens Rätt tackar alla livsmedelskedjor för deras positiva beslut, som påverkat livet för miljoner hönor - och skickar samtidigt en kraftig uppmaning till regeringen att se till att alla hönor i Sverige kan få leva mer naturligt genom att vara frigående!

Tack vare ditt stöd som Djurens Rätt kan fortsätta att ställa krav på företag och påverka hur djuren i industrierna har det. Var med och stötta vårt arbete! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden