Hoppa till huvudinnehåll
Maträtter från No Bones, uppdukade på ett bord med utspridda grönsaker som dekoration. PÅ bilden syns No Bones logga.

No Bones – det veganska spökköket

Ett av de nya orden från Språkrådet för 2021 är ”spökkök”, d.v.s. ett produktionskök som enbart erbjuder leverans och avhämtning. Ett helt veganskt sådant är No Bones – ett familjeägt, miljöfokuserat spökkök i Stockholm som tillagar vegansk mat på egentillverkat vegokött.

No Bones är produktionsköket i Bagarmossen som tillagar växtbaserade varmrätter med egentillverkat vegokött. I dagsläget är No Bones ett så kallat ”spökkök” som erbjuder avhämtning och hemleverans i Bagarmossen med omnejd. Dessutom levererar företaget catering med asiatiskt, indiskt, husmanskost, buffer och street food till både privatpersoner och företag över hela Stockholm. Inom de närmaste tre åren är planen att expandera inom huvudstaden, för att sedan satsa på att nå ut på riksnivå.

Företaget ägs av familjen Mårtensson, en familj med stor passion för vegansk mat av hög kvalité. All mat produceras från grunden utifrån familjens egna recept och serveras i miljösmarta matboxar.

Vi vill skapa mat som alla kan avnjuta oavsett kosthållning och bryta fördomen om att vegansk mat är tråkig och smaklös, berättar Nick Mårtensson, en av medgrundarna av No Bones, för Välj Vego.

I No Bones utbud finns utöver varmrätter även efterrätter, hemmagjorda såser och de egentillverkade vegoalternativen Chickun och Vegobab. Både Chickun och Vegobab är gjorda på svenskodlade bönor, har ett högt proteininnehåll och är berikade med vitamin B12.

Våra såser är baserade på vår egengjorda majonnäs och våra efterrätter är hemmagjorda av vår mamma, fortsätter Nick Mårtensson.

Idén bakom företaget föddes år 2017, med målet att förse Stockholm med unika matupplevelser och utsökta produkter för alla smaker. ”Vi vill erbjuda våra kunder högkvalitativ, växtbaserad och smakrik mat, inte bara i form av varma rätter men också frysta produkter, matlådor och efterrätter.”, skriver No Bones på sin hemsida.

Ett annat mål är också att göra företaget så klimatsmart som möjligt, och arbetet kring miljöaspekter pågår ständigt. All mat produceras, tillagas och paketeras i Stockholm och matboxarna som används är gjorda av bambu eller material enligt FSC-standard (Ansvarsfullt skogsbruk). Dessutom jobbas det kontinuerligt med att bl.a. minska matsvinnet och använda mer miljövänliga bilar och -rengöringsmedel.

Är du nyfiken på att testa spökköksmaten från No Bones? Här kan du beställa!

Maträtter från No Bones, uppdukade på ett bord med utspridda grönsaker som dekoration. PÅ bilden syns No Bones logga.

Det viktigaste du kan göra för djuren är att välja bort dem från tallriken. Få mer inspiration i brevlådan eller mailinkorgen! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden