Hoppa till huvudinnehåll
Till vänster Mattias Kristiansson, till höger Amanpreet Singh Sangha

Kokboksaktuella Amanpreet Singh Sangha - ”Det är inte svårt alls”

Vägen till hjärtat går via magen och chilipulver, spiskummin och gurkmeja är inkörsporten till det indiska köket. Amanpreet Singh Sangha är ena halvan av en kokboksaktuell duo.

Artikeln kommer från Tidningen Djurens Rätt nr. 3/2021. Tidningen Djurens Rätt är Djurens Rätts medlemstidning och Nordens största tidning om djurrätt och djurskydd.

Hej Aman! Vilken är den mest användbara svenska meningen du har lärt dig hittills?

– ”Hur mår du?” och ”Jag mår bra!”. Ett annat go to-ord är ”toppklass”!

Du har kallats för ”foodie ända ut i fingerspetsarna” och det indiska köket ligger dig varmt om hjärtat. Hur började den här kärlekssagan?

– Mamma ville att jag och min syster skulle vara självständiga och kunna laga åtminstone ett mål mat åt oss själva, så vi aldrig skulle behöva gå hungriga. Jag började se matlagningsprogram på tv och blev intresserad av vilka ingredienser de indiska kockarna använde. Sedan gick jag igenom vår kyl, låtsades vara kocken och planerade vad jag kunde koka ihop med det som fanns. På den vägen började jag sakta utvecklas. Min syster inspirerade mig mycket också, då hon är perfektionist i sin matlagning!

Vad har varit den största mat-chocken sedan du flyttade till Sverige?

– Den stora matscenen för en stad i den här storleken! Det är den största staden i Norden, men jag menar om vi jämför med andra städer i världen. Stockholm är välsignat med alla sorters matkultur. Du kan uppleva nästan all sorts mat från alla världens hörn. Det är fantastiskt!

Vilken har varit din värsta upplevelse av indisk mat i Sverige?

– Genvägen många tar med bara en sås som de tycker passar till allt, vare sig det är paneer eller kyckling. Mycket mat är inte ens autentiskt för vad det egentligen ska vara. Jag är inte emot att försöka förnya eller göra om. Men om du säger att det är palak paneer, ha åtminstone palak, alltså spenat, i! Du kan inte bara lämna ett spenatblad i.

Om jag säger att curry och chicken tikka masala är klassiskt indiskt, vad säger du? 

– De är helt brittiska! Du kan hitta rätterna i Indien nu på restaurangmenyer, visst. Men det är inte indiskt. Om du säger curry i Indien betyder det i alla fall för mig att du ska äta thaimat, typ en thailändsk grön curry.

Hur provocerad blir du av att se någon äta chutney som dipp till sitt naan eller pappadam?

– Haha! Jag blir inte så provocerad, jag tycker mest det är underhållande. Visst, jag kan äta naan med chutney hemma om jag känner mig lite småhungrig. Men att göra det till en del av restaurangkulturen är lustigt för mig. Chutney är mer som något du har till en hel måltid.

Typ som ketchup?

– Ja!

Du ska starta Amans kryddskola, vad är det första du lär ut?

– Chilipulver, gurkmeja, spiskummin. Med dem kan du göra nästan alla indiska rätter. Förutom det är lök, vitlök och ingefära en del av vår repertoar. Lägg bara till salt och du kan laga i princip allt!

Så det finns rätter i er kokbok som inte har en superlång lista med ingredienser?

– Absolut! Du kommer bli glatt överraskad över att du inte behöver investera typ 1 000 kronor för en indisk måltid hemma.

Och vilken är din favoriträtt, som alla måste testat helst igår från eran nya kokbok Green India?

– Punjabi kadhi pakora, ris med en yoghurtbaserad sås och friterade lökpakoras. Det är nostalgi för mig eftersom min mamma lagade det på regniga dagar, så den känns fin och varm. Men den är så enkel att göra att till och med jag är överraskad.

Jag har en fördom om dig och Mattias Kristiansson! Ni skrev båda något om mat i era Tinderprofiler och det var så ni föll för varandra först?

– Haha, ja! Mattias hade skrivit något om att han var chefredaktör för ett stort veganskt magasin. På min stod det att jag älskar att äta mat och gå ut och äta på restauranger.

Hur funkar det annars att jobba med sin kille? När var ni senast oense?

– Haha! Så här är det. Jag är född och uppvuxen i Indien med den maten, så jag tror att jag vet bäst. Mattias har lagat mat nästan halva sitt liv, så han tror att han vet bäst. De här oenigheterna händer kanske varannan dag.

Vad vill du säga till läsaren som har dåligt självförtroende i köket och tror att indisk mat är supersvårt?

– Det är inte svårt alls! Vi indier är nog själva skyldiga till att få det att verka svårare än vad det är, för att vi vill att det ska verka så exotiskt. Men det är väldigt enkelt. Min erfarenhet är att inget tar mer än 30 minuter att laga. Det som kan vara tidskrävande är att preppa, skala och hacka grönsaker. Men det är allt. Så bara “go for it”!

Få mer inspiration i brevlådan eller inkorgen! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden