Hoppa till huvudinnehåll
Växtbaserade råvaror uppdukade i skålar på ett grått bord.
Vegokoll

Klimatsmart mat ökar svenskarnas livslängd

Om Sveriges befolkning byter ut 50% av allt rött kött och chark mot grönsaker och baljväxter kan vi på 30 års sikt vinna 1 200 000 levnadsår. Det motsvarar att ungefär en miljon människor skulle leva ett år längre än de annars skulle ha gjort. Vid 100% utbyte skulle vi vinna 2 400 000 levnadsår. Och som det ser ut i dag skulle män tjäna mest hälsa på detta då de äter mer rött kött än kvinnor.

Detta har Liselotte Schäfer Elinder och Emma Patterson, forskare vid Karolinska institutet kommit fram till i sin studie som undersökte tre enkla byten till mer klimatsmarta livsmedel, som också ger hälsovinster. Hälsovinsterna handlar om färre dödsfall i förtid på grund av hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och/eller tjocktarmscancer.

Följande byten ingick i studien:

  1. Byte av rött kött mot kött med lägre klimatpåverkan, baljväxter eller grönsaker
  2. Byte av mjölk till motsvarande växtbaserade produkter
  3. Byte av sockersötade drycker mot vatten

Det finns väldigt mycket hälsa att vinna genom att byta livsmedel mot mer klimatsmarta livsmedel säger Liselotte Schäfer Elinder.

I studien undersökes även hur mycket olika byten rent procentuellt förändrade förlorade levnadsår (YLL – years of life lost). Mindre förändringar var beräknat på om befolkning byter ut 25% av allt rött kött och chark mot grönsaker och baljväxter, medel förändringar var vid 50% utbyte och extensiva förändringar var vid 100% utbyte.

 

Ett bredare införande i den svenska befolkningen av de kostvanor som identifierats av studien skulle förväntas resultera i betydande folkhälsofördelar, särskilt för män, utöver en minskning av kostrelaterade växthusgaser. 

För att påskynda övergången till en mer hållbar kost inom den tidsram som krävs för att uppfylla åtaganden till internationella överenskommelser om hållbarhet, bör beslutsfattare överväga mer potenta strategier för att övertyga en mycket större del av befolkningen att göra dessa förändringar.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden