Hoppa till huvudinnehåll
Till vänster det kända wienerbrödet från Ystad till höger skaparen Nannalovisa Jönsson

Kändis-wienerbröd från Ystad - så blev den vegansk!

Wienerbrödet från Fritidsbaren i Ystad är Skånes mest kända wienerbröd - och nu finns det som vegansk version på Beyond Us i Malmö! Allt tack vare dessertkocken Nannalovisa Jönsson som har wienerbrödsbakningen i blodet - receptet har nämligen gått i arv från hennes morföräldrar. I en intervju med Välj Vego berättar Nannalovisa  mer om släktens kända fikabröd och vegansk bakning. 

I Skåne är wienerbrödet från Fritidsbaren i Ystad megakänt. Receptet kom redan för ungefär 100 år sedan från dåvarande ägarna. 

Och så för 48 år sedan tog Carrie och Ingvar Persson över Fritidsbaren och fick då wienerbrödsreceptet på köpet - och i år har parets barnbarn, Nannalovisa Jönsson, utvecklat wienerbrödet till en helt vegansk variant!

Nannalovisa är dessertkock och Café Manager på Beyond Us i Malmö. Hon berättar för Välj Vego om hur det  är morföräldrars förtjänst att hennes konditordrömmar väcktes från första början.

Nannalovisa Jönsson


- När jag var liten stod jag och tittade på medan mormor bakade just dessa wienerbröd. Det är det som gör det ännu finare med att jag kan använda mig av dem idag på mitt sätt men jag har alltid mormors tips och knep i bakhuvudet som hon gav mig nu när jag skulle baka dem utanför Fritidsbarens väggar, berättar Nannalovisa.

Men vad är det som gör just det här wienerbrödet så himla speciellt då?

-  Jag tycker att en benämning som en kund sa på Fritidsbaren för massa år sedan passar bra in. ”Friterade sommarmoln”. Det som gör dem speciella är att de är som en blandning av bulle och wienerbröd och att de handkavlas.

Det här är dock långt ifrån första gången som Nannalovisa ägnar sig åt vegansk bakning.

Hon är själv vegan och har experimenterat med veganskt sedan hon blev utbildad konditor och gör allt från moussetårtor och praliner till kolor och prinsesstårtor. Därför kändes det som ett naturligt steg att testa att veganisera det kända wienerbrödet.
 

Nannalovisas wienerbröd


- Jag har bakat dessa wienerbröd hemma och bjudit på mina vänner och de har alltid älskat den och peppat mig att göra dem offentliga. Men absolut kändes det läskigt att göra dem för allmänheten och speciellt vad min familj tyckte. Och de älskade dem!

Det veganska wienerbrödet smakar dessutom identiskt som originalet.

- Jag tror faktiskt inte att en hade kunnat smaka någon skillnad! Möjligtvis att de veganska är lite krispigare, säger Nannalovisa.

Hemlig recept på wienerbröden från Fritidsbaren

Sedan några veckor tillbaka finns Nannalovisas veganska wienerbröd tillgängliga hos Beyond Us i Malmö - och har blivit mycket väl mottagna av gästerna!

Vi har haft gäster som inte tycker om wienerbröd som älskat dessa! Det är också många som kommer varje torsdag och köper och inte kan få nog! De säger att det är det godaste de någonsin ätit!

Nannalovisas wienerbröd

 

Receptet på wienerbröden är en hemlis. Men är du långt från Malmö och ändå vill testa att göra egna veganska wienebröd har Nannalovisa ett tips på hur du lyckas. 

-  Någon hemlighet är mycket smör och att vara noga med degen och jäsningen. 

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Inspirationsmagasin till din dörr – Gratis!

Beställ hem

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden