Hoppa till huvudinnehåll
Händer som håller i blommor och rökelser mot grå bakgrund/mörkt vatten

Indisk startup gör veganskt läder från slängda blommor

Nu hjälper ett företag i Indien världen att bli mer vegovänlig - genom att ta fram ett alternativ till läder från djur: “Fleather”, det skriver sajten VegNews.

Växtbaserade alternativ till material från djur börjar dyka upp mer och mer - tack å lov för att det blir enklare att välja vego!

Nu kommer ett nytt alternativ till läder: ”fleather”!

Det är ett startupföretag i Indien som utvecklat ett veganskt läder av slängda blommor från bönceremonier. 

Företaget, Phool, grundades 2017 med syftet att ta till vara på skräpet som är ett resultat av att blommor kastas i Gangesfloden, där dricksvattnet förorenas med bekämpningsmedel som används på blommorna. 

Därför samlas de slängda blommorna ihop och “upcyclas” genom att nya produkter skapas - inkluderat då det som företaget kallar “fleather”, vilket vi tar oss friheten att säga att det nog blir bläder på svenska.

- ”Fleather” är ett hållbart alternativ till djurläder, säger Ankit Agarwal, en av grundarna till Phool till Hindustan Times skriver VegNews.

Det var förra året som företaget bestämde sig för att utforska utvecklingen av djurfritt läder. Phools forsknings- och utvecklingsteam upptäckte då tillväxten av en mikroorganism som använde blomblad som näringskälla.
Teamet upptäckte också att blommläder innehåller kitin - en motsvarighet till lädrets kvalitéer varaktighet och kollagen - vilket gör det veganska materialet till ett hållbart alternativ till läder. 

- Vi anpassade mikroorganismen för att öka tjockleken och styrkan på “fleathern” och förbättrade dess struktur. Dragmotståndet och elasticiteten hos “fleather” matchar eller är ganska överlägsen det traditionella lädret, säger Ankit Agarwal.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden