Hoppa till huvudinnehåll
Veganska köttbullar i en stekpanna
Vegokoll

IKEAS nya veganska köttbulle

Köttbullen är en älskad IKEA-ikon och den mest populära rätten i restaurangen. Nu lanserar IKEA sin nya plantbulle HUVUDROLL - ett växtbaserat alternativ med både smak och saftig konsistens som liknar kött, men med ett klimatavtryck som bara motsvarar fyra procent av den klassiska IKEA-köttbullen.

Den nya plantbullen som är gjord på gula ärtor, havre, potatis, lök och äpple blir ett välkommet tillskott både på Swedish Food Market och i restaurangen. Den är ett enkelt sätt att inspirera fler att leva ett mer hållbart liv. Eftersom den inte innehåller animaliska ingredienser passar den så väl köttbulleälskare, flexitarianer, vegetarianer som veganer.

 För oss på IKEA är det viktigt att hjälpa människor leva hälsosamt och mer hållbart. Och för att minska klimatavtrycket i alla led behöver fler välja vegetariska alternativ. Därför känns det oerhört bra att vi nu kan erbjuda alla köttbulleälskare ett mer hållbart alternativ, utan att kompromissa med den smak som är omtyckt av så många, säger Daniel Riva, kommersiell chef på IKEA Food i Sverige.

Med utgångspunkt i visionen om att skapa en bättre vardag för de många människorna vill IKEA inspirera till mer hållbara och hälsosamma mat- och livsstilsvanor som har en positiv inverkan på människor och vår planet. Genom att bygga på sortimentet med produkter som minskar klimatavtrycket tar IKEA ett steg närmare sitt mål.

 Vi säljer närmre 35 000 000 köttbullar på IKEA i Sverige varje år. Tänk om vi kan inspirera våra många köttbulleälskare att välja det växtbaserade och mer klimatsmarta alternativet? Att välja leva ett mer hållbart liv börjar i alla de små valen i vår vardag, där vi tillsammans kan göra stor skillnad, säger Jonas Carlehed, Hållbarhetschef på IKEA Sverige.

Den som har vägarna förbi IKEA Museum i Älmhult kan redan nu provsmaka plantbullen i deras restaurang. Sedan 20 juli återfinns i frysdisken på Swedish Food Market och så småningom även i varuhusrestaurangen. Där kommer den serveras med potatismos, lingonsylt och gräddsås precis som den traditionella köttbullerätten.

Få mer inspiration i brevlådan! Du kanske vill hjälpa till att rädda klimatet med grönare matval, kanske vill du äta bättre mat för kroppen eller du kanske bara ogillar tanken på att djur föds upp i industrier för att bli mat? Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden