Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

I januari blir tiotusentals människor veganer för en månad

Djurens Rätt och Välj Vego bjuder in till en vegansk månad i januari eller i Veganuari som kampanjen heter. Det är världens största vegankampanj som årligen inspirerar tiotusentals människor världen över att testa den veganska livsstilen i 31 dagar. En ypperlig start på det nya året!

Just inför det nya året är det många som passar på att ändra sina matvanor.

– Om du vill ha ett nyårslöfte som gynnar både din egen hälsa, klimatet och djuren så tycker jag att du ska haka på Veganuari. Med recept, inköpslistor och vegopepp varje dag blir det enklare och roligare att ändra sina matvanor. Du får smarriga recept, vegotips och inspiration av oss i en hel månad, säger Sarah Mansouri, projektledare för kampanjen och ansvarig för sajten Välj vego, på Djurens Rätt.

Det var 2014 som organisationen Veganuary startade i Storbritannien med syftet att utmana folk att prova att äta veganskt. Sedan Veganuary startades i Storbritannien 2014 har kampanjen inspirerat nästan 1 miljon människor i 192 länder att testa veganskt under januari månad. 

– Vi arrangerar Veganuari i Sverige för fjärde året i rad och förra året hade vi över 8000 deltagare i Sverige, det hoppas vi såklart att vi kan slå i år. Vi märker att fler och fler hittar till det veganska köket och upptäcker att det inte är så krångligt att äta veganskt, säger Sarah Mansouri.

Några som valt att starta året med Veganuari är Bastard Burgers som lagom till kampanjen släpper en ny vegansk burgare. Veganuari-burgaren kommer att finnas både på alla restauranger och alla utkörningsplattformar och den går under namnet ”Bastardo Truffle”. Det är en vegansk burgare med smashed Beyond Meat, tryffelmayo, silverlök, picklad gurka, vegansk ost, tryffelkaramelliserad lök och Bastardo Hot Sauce. 

– Veganuari är en fint initiativ som vi självklart hoppar på. Vi ser det som ett perfekt läge att få fler av våra gäster att prova vegansk streetfood. Nu har vi också en helt ny produkt, smashed Beyond Meat, som vi hoppas kommer göra succé runt om i landet, säger Kim Markström, marknadschef på Bastard Burgers.

Testa att äta veganskt under januari du också. Vi hjälper till med smarriga recept, enkla veckomenyer och hjälpsamma tips.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden