Hoppa till huvudinnehåll
Bild på två händer som håller i vindruvor
Vegokoll

Hitta veganskt på Systemet

Vare sig du dricker alkoholfritt eller alkoholhaltigt kan du vilja veta om drycken du väljer är vegansk eller inte, nu kan du det på Systemet! 

Under de senaste åren har veganer fått vända sig direkt till producenter eller till Barnivore (väldigt 90'tal hemsida) för att ta reda på om deras dryck är veganska eller inte. Men nu går det att göra en fritextsökning på produktsidan eller se om producenterna själva märker ut genom egen logotype eller text på etiketten, som "vegan friendly". Obs! Veganmärkningen kommer inte att tryckas på hyllkantsetiketterna. 

För att hamna med i Systemets lista måste en veganmärkning eller uttalande av tillverkaren anges på produkten. Listan är alltså inte heltäckande och därför kan det vara värt att dubbelkolla om just din favoritdryck inte finns med! 

Vad är det som inte är vegansk i drycker då? 
Många öl- och framför allt vinsorter behandlas i klarningsprocessen med animaliska produkter. Öl, speciellt mörkt sådant, klarnas med fiskbloss (gelatin från fisk). I vin används till en liknande process till exempel äggvita eller gelatin. Till rysk och östeuropeisk vodka används ibland benmjöl. Campari, liksom en del röda viner, innehåller karmin, ett rött färgämne från krossade insekter. Likörer och annan starksprit filtreras ej. Lästips: The Observer

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden