Hoppa till huvudinnehåll
Green butcher omslag
Vegokoll

Green Butcher - grön snabbmat med rödbeta i centrum

Nu går det att få grönare snabbmat i Folkparkens grillkiosk i Stockolm.  Green Butcher introducerar en burgare som sätter fokus på rödbetan och en meny som till största delen är vegansk. Välj Vego har testat maten som är perfekt för dig som har tröttnat på fejkkött och vill ha något nytänkande, hållbart, smakrikt och otroligt gott. 

För exakt en vecka sedan, den 15 april 2021, slog Jon Birgne och Arwind Malhotra upp dörrarna till Green Butcher i Folkparkens grillkiosk på Sveavägen 53 i Stockholm. Men idén om att skapa god mat med rena grönsaker och högt näringsvärde har funnits länge.

– Nu har vi under de senaste åren arbetat med att utveckla råvarorna och tagit fram en riktigt lättjobbad färs baserad på rödbeta, svensk gulärta och havreris - som verkligen funkar smakmässigt och hållbarhetsmässigt, säger Arwind Malhotra till Välj Vego.

 

För Green Butcher är det viktigt att det både är gott och gör gott. Företaget vill sätta en helt ny standard för bra vegomat utan fejkkött, istället ska grönsakernas egna karaktärer lyftas .

– Vi som ligger bakom Green Butcher har gedigen erfarenhet av svensk och internationell matlagningskonst med fokus på råvaror. Genom att påverka fler att välja grön kost vill vi bidra till en bättre värld, säger Arwind.

I centrum för Green Butcher är färsen baserad på rödbeta och på menyn introduceras bland annat burgare och falafel som är gjord på rödbetsfärsen.  

Välj Vego testar The Green Butcher i Stockholm

Välj Vego besökte Green Butcher när de precis hade öppnat sin första restaurang  i Stockholm. 

Det här är definitivt ett himmelrike för dig har tröttnat på allt fejkkött där ute! Burgaren innehåller nämligen:

Gulärta, rödbeta, lök, torkade plommon, havreris, rapsolja, pepparrot, salt, potatis, vitlök, grönsaksfond, kryddor, lökpulver förtjockningsmedel: metylcellulosa konserveringsmedel kaliumsorbat

Vi testade bland annat Green Butcher Double Red Burger - rödbetsburgare med majonnäs,  rådkåls-coleslaw (eller som dem kallar det "red kale salad"), vegansk ost (obs! se till att välja vegansk ost, det finns även icke-vegansk ost här! Och ja, glutenfritt bröd finns att välja för den som önskar).

 

Det som gjorde det för oss var alla såsernas kombination i den här burgaren. Till den åt vi rödbetsfalafel, som är gjord på samma färs som burgaren, tillsammans med himmelska dipperna Roasted Corn dip och Mung bean creme.

En riktig ögonöppnare var hur klockrent det är att ha soppa som sidorätt till burgaren. Varför har vi aldrig tänkt på att det är en grym kombo tidigare? Den här soppan är dessutom väldigt god och smakfull. Det är en linssoppa med recept  från Arwinds farmors Calcutta.

Vi behöver kanske inte ens säga att det var lätt att få en skön mättnadskänsla efter det här besöket.

 

Om du inte bor i Stockholm ska du inte behöva hänga läpp. Green Butcher hoppas nämligen på att inom kort kunna tillgängliggöra sin färs till skolor, sjukhus och andra restauranger över hela landet. Läs mer hos The Green Butcher.

Det viktigaste du kan göra för djuren är att välja bort dem från tallriken. Få mer inspiration i brevlådan eller mailinkorgen! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden