Hoppa till huvudinnehåll
Bild tagen ovanifrån på en gryta
Vegokoll

Grammis blir mjölkfria

Grammis som är Sveriges äldsta och bredaste musikpris och har delats ut sedan 1969 väljer nu att bli mjölkfria. Med hänvisning till ett mer klimatsmart evengemang tar Grammis nu steget och blir mjölk-och mejerifria på galamiddagen den 7 februari.

Genom att byta ut alla mejeriprodukter till växtbaserade motsvarigheter vill Grammis visa att det kan vara ganska enkelt att äta och dricka gott, förändra invanda beteenden och samtidigt göra skillnad för miljön.

 WWF har tillsammans med forskare räknat fram att en genomsnittlig lunch/middag får ligga på max 0,5 kg CO₂e, om vi ska hålla oss inom ramen för Parisavtalet, med målet att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader.

Grammis meny är utformad och klimatberäknad i samarbete med Oatly och består av en växtbaserad trerätters middag för alla gäster med ett klimatavtryck på 0,66 kg CO₂eper person. Man kan dock, genom ett aktivt val som görs i samband med biljettköp, välja att addera kött till huvudrätten. För de som valt att lägga till kött ökar klimatavtrycket till 2,26 kg CO₂eper person.I valet av grönsaker och andra råvaror har man tänkt på att välja råvaror med låg klimatpåverkan, till exempel det som är i säsong, allt för att menyn ska bli mer hållbar. Maten tillagas av Stureplansgruppen.

Ska vi kunna bromsa klimatförändringen måste vi ändra vad vi äter och ett steg är att förändra normen för vad som serveras på stora tillställningar. Den mjölkfria menyn kommer ge mindre klimatavtryck och det är något vi vill uppmärksamma
Ludvig Werner, VD på Ifpi Sverige som är arrangör av Grammis.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden