Hoppa till huvudinnehåll
kycklingar i fabrtik
Vegokoll

Göteborg säger nej till kyckling från Kronfågel

I en granskning från Aftonbladet har det avslöjats vilket enorm lidande som kycklingarna på Kronfågels anläggning utanför Katrineholm utsätts för.  Som en konsekvens av detta ska Göteborgs stad nu sluta köpa in kyckling från Kronfågel. Nu vädjar Vänsterpartiet Stockholm stad att göra detsamma.

På Kronfågels anläggning utanför Katrineholm slaktas drygt en miljon kycklingar varje vecka. 

Igår den 26 maj rapporterade Aftonbladets granskande program 200 sekunder om hur kycklingar under lång tid har skållats levande på Kronfågels slakteri, trots löften om att det skulle upphöra. Enligt länsstyrelsen i Södermanlands län är bristerna allvarliga och kan leda till stort lidande för djuren.

Upprördheten kring vad kycklingarna utsätts för har under dagen varit många och starka. Några som direkt reagerade var Göteborgs stad som nu ska sluta köpa in kyckling från Kronfågel.

Det har under lång tid varit känt att det har förekommit missförhållanden hos Kronfågel och att en kommun som Göteborg reagerar när den ansvariga tillsynsmyndigheten inte gör det är lovvärt. Genom sin offentliga upphandling har kommunerna stora möjligheter att påverka de villkor som djur hålls under.

Nu vädjar Vänsterpartiet Stockholm stad i ett pressmeddelande till Stockholm stad att följa Göteborgs exempel och stoppa produkter från Kronfågel. 

- Såhär ska inte djur behöva ha det och Stockholms stad ska inte bidra till att företag kan tjäna pengar på att djur har det dåligt. Offentlig upphandling är ett starkt verktyg som kan påverka djurens villkor till det bättre och vi ska använda oss av det för att sätta press på de som inte sköter sig, bland annat Kronfågel, säger Torun Boucher, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad.

Det bästa sättet att hjälpa kycklingarna är att ta bort dem från tallriken. Anta vår utmaning “Kycklingfri fredag” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får recept, heta tips och massor användbar kunskap, helt gratis!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden