Hoppa till huvudinnehåll
victory för mjölken
Vegokoll

Framgång för veganska mejeriprodukter i EU - kontroversiellt förslag slopat

Ett förslag om att skärpa reglerna mot växtbaserade mejeriprodukter i EU har skapat stor debatt. Det innebar till exempel att det kunde bli förbjudet att kalla en växtbaserad dryck som kan användas som alternativ till mjölk, för just mjölkfri. Men nu är det kontroversiella förslaget slopat.

Sedan 2013 får inte begrepp som mjölk, smör, ost och yoghurt användas om växtbaserade produkter i EU - det är därför det står havredryck på förpackningen i stället för havremjölk. Men ändringsförslag 171 i EU:s gemensamma jordbrukspolitik riskerade att skärpa reglerna ytterligare.

En växtbaserad yoghurt skulle inte få beskrivas som ”yoghurtliknande”, ett växtbaserat margarin inte säljas som "ett alternativ till smör" och det skulle kunna bli förbjudet att sälja vegomjölk i förpackningar som liknar komjölksförpackningar.

I Djurens Rätts podd På djurens sida! berättade nyligen Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, mer om vad förslaget hade inneburit och om turerna kring det.

Enligt Växtbaserat Sverige, en sammanslutning av företag inom den växtbaserade sektorn, skulle förslaget ha gjort det svårare för den som vill välja växtbaserat och försämrat konkurrensvillkoren för växtbaserat mejeri och saktat ner skiftet till mer växtbaserat. I ett upprop uppmanande sammanslutningen European Alliance for Plant-based Foods EU:s medlemsländer att ta ställning mot ändringsförslag 171.

Nu har förslaget skrotats och tagits bort från diskussionen om EU:s framtida jordbrukspolitik. Ändringsförslag 169, som skulle stoppat vegoburgare från att kallas vegoburgare, röstades ner redan tidigare i processen.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med en valfri gåva via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden