Hoppa till huvudinnehåll
Pilformad skylt med texten "vegan", hängandes från ett parasol i dovt upplyst miljö.
Vegokoll

Europas största slakterikoncern: Vi hade fel

VD:n för den danska slakterikoncernen Danish Crown, Jais Valeur, blev nyligen intervjuad om köttets framtid av dansk media. Under intervjun berättar han att sättet som konsumenter ser på kött håller på att ändras, och om att det var ett misstag att avvisa vegoprodukternas framfart.

Danish Crown är Danmarks och Europas största slakterikoncern. VD:n, Jais Valeur, blev nyligen intervjuad av den danska tidningen Berlingske om köttets framtid.

Det har blivit tydligt för mig att sättet som konsumenter tänker på kring kött kommer att förändras markant under de kommande åren, säger Valeur.

Under intervjun diskuteras köttets inverkan på klimatet, och koncernens VD nämner bl.a. att han inte tror att nötkött är något som kommer att ätas till vardags i framtiden.

På Danish Crowns hemsida går det att läsa att företaget siktar på att halvera sin klimatpåverkan till 2030, och köttföretaget som har funnits i 130 år är nu på gång att även börja producera växtbaserade produkter.

När jag blev anställd för fem år sedan hade Danish Crown många utmaningar. Vid ett tillfälle fick vi frågan om växtbaserade produkter och klimatet av några konsulter, men avvisade att det skulle tas upp på dagordningen. Jag hade nog mitt Beatles-ögonblick där. För det var ju lite som att avvisa Beatles när de kom ut. Nu, fem år senare, skulle jag vilja erkänna att vi hade fel, säger Valeur.

Skänk en gåva till Djurens Rätts arbete! Som givare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren. Gör skillnad du också!

Ladda ner inspirationsmagasinet gratis!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden