Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Enkla kassen expanderar

Enkla kassen, som tidigare bara kunde beställas i centrala Stockholm lanserar sin tjänst över stora delar av Sverige. Detta för att driva på omställningen till mer växtbaserade matvanor.

Enkla Kassen som är 100 % VEGANSKT levererar recept och råvaror hem till dörren.

De lättlagade veganska recepten tar i snitt 30 minuter att laga och är fria från kylvaror för att underlätta leverans. Nu kan 6 miljoner personer ta del av matkassen. Förutom att Enkla kassen blir den matkassen som når flest är de också den enda matkassen med klimatberäknade recept. En kasse med 12 portioner går för 399 kr. 

Under sommaren 2018 har Enkla Kassen inlett ett samarbete med Best Transport. Best Transport kommer att utföra klimatkompenserade hemleveranser utanför centrala Stockholm som når till 6 miljoner personer. Därmed når Enkla Kassen mer än 10 gånger fler än tidigare med hemleverans. För att möjliggöra denna expansion av leveranszonen har Enkla Kassen övergått från att leverera i kassar till att leverera i lådor. Det kommer att ytterligare minska klimatpåverkan för leveranserna då lådorna tar mindre plats än kassarna. MoveByBike kommer att fortsätta göra klimatsmarta leveranser i centrala Stockholm med cargo bikes som också bidrar till mindre trängsel i trafiken.

Recepten i Enkla Kassen har klimatberäknats med hjälp av ett klimatberäkningsverktyg för mat utvecklat av Klimato, som använder klimatdata från RISE (Research Institutes of Sweden). En portion i Enkla Kassen har en klimatpåverkan på ca 280 g koldioxidekvivalenter (CO2e). Det motsvarar ca 320 kg CO2e per person per år som kan jämföras med ca 1 800 kg CO2e för gemene man i Sverige. Alltså en minskning med ca 80 %. Nu i höst inleds också ett samarbete för att beräkna Enkla Kassens klimatpåverkan på kundernas matvanor. Den klimatberäkningen utförs i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet som bl a tagit fram Klimatkontot där man kan beräkna klimatpåverkan från sin livsstil.

Beställ din matkasse här!

Att äta mer veganskt är den enskilt viktigaste insatsen för miljön. Det konstaterades i den mest omfattande analysen hittills av jordbrukets miljöpåverkan. Därför vill vi göra det så enkelt som möjligt för fler att laga mer god vegansk mat i vardagen.
Patrik Olsson medgrundare av Enkla Kassen

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden