Hoppa till huvudinnehåll
Sorosh Tavakoli stockeld chunk

Därför omnämns företaget med vegansk ost i tv-serien Snabba Cash

Tio år efter filmerna kommer en ny Netflix-serie som bygger på Jens Lapidus värld med Evin Ahmad i huvudrollen. I serien pekar Leya ut veganska ostbolaget Meady som en startup som fått in flera miljoner - och det ska enligt uppgift bygga på entreprenören Sorosh Tavakolis företag Stockeld. Välj Vegos Sarah tog sig ett snack med Sorosh om hur det känns, varför hans företag dök upp i serien och hur han ser på att vegansk ost är "PK".

 

Redan i öppningsscenen i första avsnittet av tv-serien Snabba Cash försöker Leya övertyga sin investerare om att gå in med mer pengar och pekar ut andra entreprenörer som fått in flera miljoner.  Ett av bolagen som hon lyfter fram är den veganska osttillverkaren Meady.

- De håller på att utveckla en vegansk ost som går att massproducera, säger Leya till sin investerare som förvånat svarar:

- Sa du vegansk ost? Så jävla PK.

Enligt Breakit.se är förlagan till Meady ingen mindre än entreprenören Sorosh Tavakolis nya startup Stockeld.

 

Välj Vego tog sig ett snack med Sorosh om hur det känns att vara med i den populära serien, om han visste om att det skulle hända och hur det går med den veganska osten. 

Sorosh Tavakoli: “Går att tjäna jävligt mycket cash men det kommer att ta väldigt lång tid.”

Hej Sorosh! Hur känns det att Stockeld omnämns  i Snabba Cash?

– Det känns häftigt! Vi har varit omtalade på många platser men det är många som har sagt att det här tar priset över allt. Så folk i min närhet tycker ju att det är jätteroligt!

Har du sett serien?

–  Ja, jag har sett första avsnittet!

Vad tyckte du?

–  Jag tyckte det var sjukt bra kvalité. Det kan kännas typ fejk när det är svenskt ibland. Man är van vid att det ska vara Hollywood-style, haha! Men jag tycker det var jättebra skådespeleri och bra tryck, man fick ju förhöjd puls där!

 

Men visste du innan du såg det avsnittet att din startup skulle vara med?

–  Nej, nej! Jag hade ingen aning! Det var den mest otippade grejen! Dagen efter var det som att hela teamet hade sett det på samma gång, vi diskuterade om det kunde vara oss de pratade om. Men så tänkte vi “nej, så kan det inte vara!”. Sedan förstod vi att det var en av våra investerare som har utbildat henne (Evin Ahmed reds. anm.)  i startups. Det är därifrån det kommer.

Så du är polare med Evin Ahmed nu? 

–  Nej men hon ska få ost, det har vi bestämt! Haha! Men som sagt, en av våra investerare känner henne och hon hade utbildat henne i startups inför rollen och i den vevan pratat om att hon bland annat investerat i ett ostbolag. Så hade det fastnat.

Och du menar att det var en spontan grej Evin Ahmed improviserade fram i den där scenen?

–  Så har jag förstått det, att det inte stod i manuset utan att hon bara drog till med det liksom när de väl körde.

Vegansk ost omnämns som PK i serien, vad tänkte du när du hörde det? Är det något folk brukar säga om Stockeld till dig också?

–  Nej, faktiskt inte men jag tyckte ändå att det var en kul och klockren replik! Jag förstår ju varför han säger det, i den kontexten kan det bli så. Men jag har aldrig hört det faktiskt. Folk tycker det är skitspännande, i alla fall “to my face”.

Du gästade vår podcast På djurens sida i slutet av förra året, där vi snackade just vegansk ost och gjorde den första offentliga provsmakningen av Stockeld-osten som inte fanns ute på marknaden än då och det gör den ju fortfarande inte. När kan vi få tag på er goda, innovativa ost egentligen?

–  Den kommer att finnas på ett fåtal restauranger i Stockholm och det kommer gå att köpa i en butik också.

Vilken?

– Hemlis än så länge!

Jag antar och hoppas att planen är att sälja osten på många fler ställen i framtiden?

– Ja, ja, ja, absolut! 

 

Ni har också bytt namn på företaget sedan vi snackade sist, nu går ni under namnet Stockeld. Har osten i sig döpts?

– Ja, osten kommer heta Stockeld Chunk. Den lanseras om tre veckor, den 6 maj.

Yes! Du hörde det här först! Men så till den stora frågan: går det att tjäna snabba cash på vegansk ost?

– Nej, det gör det inte. Det går att tjäna jävligt mycket cash men det kommer att ta väldigt lång tid. Det är inte snabbt, skulle jag säga. Men jag menar om hela ostindustrin ska ställa om till något som ska hålla i längden, det är ju 85 miljarder euro varje år, det är rätt mycket cash men det kommer inte gå snabbt.  Det kommer kanske ta allt från 20 till 50 år för en ordentlig omställning men det är ju också mycket cash det handlar om! 

Läs mer om Stockeld och och håll utkik efter osten på deras hemsida.

Det är tack vare våra medlemmars stöd som vi kan fortsätta sprida vego i tidningar, reklam och här på webben. Som månadsgivare stödjer du Djurens Rätts arbete för djuren med valfri summa via autogiro. I gåvan ingår ditt medlemskap och vetskapen om att du är med och gör skillnad för djuren, varje dag.

 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden