Hoppa till huvudinnehåll
Dafgårds
Vegokoll

Dafgårds satsar 300 miljoner på vegan-chark - ger 100 nya jobb

Dafgårds satsar 300 miljoner kronor på att ta fram veganska produkter. Det är en satsning som innebär 100 nya jobb vid anläggningen i Källby. Korv, skivad smörgåsmat, salami, köttfärs, kyckling och bratwurst - allt växtbaserat - ska produceras och säljas över hela världen, från Tokyo och Paris till Källby och Stockholm.

- Vi vågar påstå att vår nya växtbaserade korv och köttfärs kommer vara godare, hälsosammare, och mer lättlagad än alternativen tillverkade av kött, säger Magnus Dafgård, vice VD på Dafgårds.

Anläggningen kommer husera två olika produktionslinjer och den totala ytan kommer vara över 4000kvm. Första produktionen kommer starta i början på 2022 och projekteringen är inne i en slutfas.

Investeringen på nästan 300 miljoner är självfinansierad och görs för att producera ett stort antal växtbaserade charkprodukter för att fullfölja kontrakt som Dafgårds ingått med ett flertal kunder.

- Vi samarbetar med världens främsta experter inom växtbaserad mat och är väldigt glada att vi ligger i framkant. Källby ligger bra till för framtiden. säger Lena Gunnarsson, Utvecklingschef på Dafgårds.

Dafgårds har redan tre produktionslinjer för växtbaserade produkter och var tidiga med att se potentialen i området. Och trots mycket erfarenhet, en hög automatiseringsgrad och den senaste tekniken så kommer det krävas många nyanställningar.

- Det har aldrig varit en mer spännande utveckling i Källby, våra satsningar på god klimatsmart mat utmanar en traditionell bransch - vi behöver spetskompetens inom alla områden för att fortsätta driva utvecklingen framåt. Rekrytering kommer starta till hösten men redan nu har vi många tjänster ute. säger Eva Nyberg, HR-chef på Dafgårds.

Projektet är en del i Dafgårds långsiktiga plan att laga god, säker och bekväm mat på ett klimatneutralt sätt. Utöver en ny fabrik så investerar Dafgårds kraftigt i befintlig produktion. Under de senaste åren har vi investerat, renoverat och byggt för över 500 miljoner i Källby.

- Om fem år kommer ingen fundera på om korven på mackan är gjord av gris eller bönor. Och då blir frågan, vad vill du egentligen helst ha? säger Magnus Dafgård.

Framtiden är redan här och det första produkterna levereras redan i stor skala över Europa och världen. Tillsammans med flera globala samarbetspartners ska korv, skivad smörgåsmat, salami, köttfärs, kyckling och bratwurst - allt växtbaserat - produceras och säljas över hela världen, från Tokyo och Paris till Källby och Stockholm.

 

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Få mer inspiration i brevlådan! Du har möjligheten att vara en riktig hjälte i ditt val av mat genom att själv välja vego på tallriken. 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden