Är inte soja farligt för miljön?
Att äta veganskt innebär inte att du måste äta soja, men sojabönan är en effektiv och näringstät liten böna som används i många olika produkter. Det förekommer en hel del kritik mot soja kring miljöpåverkan, men är kritiken befogad?
Att äta veganskt är det bästa för klimatet. Ändå skrivs det om att soja, som utgör källan till många växtbaserade produkter, bidrar med skogsskövling men hur ser det egentligen ut?
Animaliska produkter har störst klimatpåverkan, detta bekräftades bland annat i den omfattade studien Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers, publicerad i tidskriften Science. Slutsatsen blir att även det mest miljövänligt producerade köttet är sämre än de minst miljövänligt producerade vegetabilier. Genom att äta veganskt blir din klimatpåverkan betydligt lägre. Trots det pekas soja ut som en miljöbov som bidrar till skövling av regnskog – men majoriteten av all soja blir foder till djuren som föds upp för animalieproduktion. Naturskyddsförening sammanfattar det såhär:
Människans hunger efter allt mer kött och mjölk har varit den huvudsakliga drivkraften bakom skövlingen av regnskog. Skogen har huggits ned för att ge plats åt köttdjur och intensiv odling av soja, som sedan blir foder till kor, gris och fågel i framför allt västvärlden, exempelvis Sverige. Skogsskövlingen har orsakat enorma utsläpp av växthusgaser, minskad kolinlagringsförmåga och inte minst utrotning av arter och förstörda ekosystem.
Av all soja som produceras går 75 procent till djurfoder och av den soja som importeras till Sverige är 90 procent djurfoder. Det är alltså en mindre del som går till mänskligt konsumtion. I en intervju med SVT framgår det att Stefan Wirsenius, docent i miljö- och resursanalys av jordbrukssystem vid Chalmers tekniska högskola tillsammans med hans kollegors nyligen publicerat en studie i Nature. I den kommer de fram till att soja är en av de proteinrika grödor som har absolut lägst utsläpp från avskogning, räknat per kilo protein i grödan.
Det här är en frågeställning där många skilda uppfattningar florerar, en del av dem är gravt felaktiga, enligt min mening, säger Stefan Wirsenius, docent i miljö- och resursanalys av jordbrukssystem vid Chalmers tekniska högskola till SVT.
Läs mer:
https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/palmolja-och-soja/soja/
https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/klimat/faqvego
https://science.sciencemag.org/content/360/6392/987
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-att-ata-soja-bidrar-inte-till-avskogningen