Hoppa till huvudinnehåll
En brun ko ute på ett fält

Varför är det ineffektivt att producera kött?

Äter veganer djurens mat? Svaret är enkelt – nej. Det är snarare tvärtom, vi ger djuren foder som skulle kunna användas för mänsklig konsumtion. Det skulle hjälpa oss att effektivisera användningen av mark och vatten, nedan reder vi ut varför kött är ineffektivt.

Äter inte veganer djurens mat? Svaret är enkelt - nej! Djuren vi föder upp för att sedan äta upp eller äta deras kroppsvätskor kräver en hel del mat och vatten för att kunna växa till sig och för att tillverka mjölk eller ägg. För att effektivisera produktionen av dessa djur och öka lönsamheten har vi begränsat deras förmåga att röra sig och avlat dem för att de ska växa så fort som möjligt. Kycklingar uppnår slaktvikt redan efter 35 dagar. De växer från 40 g till 2 kg på enbart 5 veckor - här snackar vi växtvärk. Vi kan ha nått gränsen för hur mycket vi kan effektivisera djurproduktion.

Varje dag slaktas kring 200 miljoner djur runt om i världen - 74 miljarder djur per år och det är mycket mat som måste till för att dessa ska växa. Faktum är att 26 procent av hela jordens landmassa används till just foderproduktion. Anledningen till att det är så ineffektiv att tillverka kött är att djur rör sig, andas och förbränner mycket av fodret de äter. Ett kg nötkött kräver 25 kg foder och 15 000 liter vatten. Så egentligen är det djuren som äter mat som vi människor skulle kunna äta direkt. Det är helt enkelt inte effektiv att äta animalier.

Som tur är kan vi redan idag välja att äta helt veganskt och fortsätta äta gott och näringsriktigt! 

Källa på det?
Hur många djur per dag? http://www.fao.org/faostat/en/#data/QA

Hur stor del av landsmassan används för foderodling? https://science.sciencemag.org/content/360/6392/987
Hur mycket foder och vatten? http://waterfootprint.org/media/downloads/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1_1.pdf
Hur snabbt växer kycklingar?  
Waldenstedt L. (2007) En kartläggning av rörelsestörningar och benhälsostatus hos svenska kycklingar. Slutrapport Jordbruksverket.

 

Gör skillnad för djuren och bli medlem! Tack vare ditt stöd kan Djurens Rätt påverka företag att anta policys med starkare djurskyddskrav än lagstiftningen kräver och driva kampanjer för att informera allmänheten om djurens situation.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden