Hoppa till huvudinnehåll
Vegokoll

Allt fler svenskar äter allt mer vego

Uppemot var tredje svensk väljer vego flera gånger i veckan, nästan var femte ung person i Sverige är vegetarian och andelen svenskar som aldrig äter vego har halverats. Trenden i senaste Vegobarometern är tydlig: allt fler svenskar äter allt mer vego!

Det kommer med jämna mellanrum mätningar om hur många i Sverige som är vegetarianer eller veganer, eller hur många som äter vego ibland men inte alltid (den grupp som kallas flexitarianer). Siffrorna för de två första kategorierna går upp och ner beroende på undersökning, men den övergripande slutsatsen är alltid densamma: allt fler svenskar äter allt mer vego.

Enligt Vegobarometern, en årlig undersökning som utförs av Kantar Sifo på uppdrag av Axfood, har andelen vegetarianer minskat marginellt och andelen veganer ökat något under de senaste åren. Andelen vegetarianer och veganer brukar pendla mellan 7 och 13 procent i de flesta undersökningar.

De stora förändringarna syns istället hos gruppen flexitarianer, alltså de som äter vego ibland men inte alltid. Den gruppen ökar i storlek i Vegobarometern för femte året i rad.

Andelen svenskar som väljer vego 2 till 6 gånger i veckan har på fem år ökat från 19 till 29 procent, vilket innebär att uppemot var tredje svensk väljer vego flera gånger i veckan. Som i alla undersökningar är det kvinnor och unga som driver övergången till mer vego och där andelen är högst: 16 procent av alla ungar är vegetarianer, bland kvinnor är det 10 procent.

Andelen som aldrig äter vegetariskt har minskat från 21 till 12 procent, enligt Vegobarometern, och totalt äter 56 procent av svenskarna vegetariskt minst en dag i veckan. Nästan en fjärdedel (23 procent) av konsumenterna uppger att de kommer att fortsätta ändra matvanorna och äta mindre kött under det kommande året.

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår Veganuari 2020 och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och mycket mer!

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden