Hoppa till huvudinnehåll
Tre personer sitter med ögonbindel och varsin sked glass.
Vegokoll

2019 bästa veganglass

Inspirationssajten Välj Vego tog hjälp av tre glada glass-ätare – Sara All Campbell, en av kockarna på Gigafood i Stockholm, formgivaren och influencern Minerva Ekrelius och modellen Ewelina Horoszkiewicz – för att kora butikernas godaste veganglass.

Glassäsongen är i full gång. Marknaden för veganska glassar har fullkomligt exploderat de senaste åren. Välj Vego har testat 10 olika veganska smaker. Smakpanelen fick en svår uppgift att genomföra – särskilt med ögonbindel på. Men några smaker utmärkte sig. 

Mangoglassen var läskande och fyllig. Den påminde om tropiska stränder, solnedgång och bungalows, säger Minerva.

Samtidigt fick utstickaren från René Voltaire också toppbetyg.

Jag älskar kardemumma, genidrag att ha det i glass. Den här glassen tar verkligen hem priset för nytänkande smakkombinationer, säger Sara.

Och Ewelina konstaterade att hon passar in i profilen som butikerna riktar sig mot.

 Jag älskar chokladglass, den gifter sig ljuvligt tillsammans med kolasås och jordnötter. Jag har inget behov av att återuppfinna hjulet när den här klassikern redan finns.

Vi försökte välja så många olika smaker som möjligt från butikerna och det visade sig vara en utmaning, De flesta butikerna har tagit in smakarna chokladglass, kolasås och jordnötssmak från olika varumärken.
säger Välj Vegos redaktör Francesca Vilches

Mormor Magda – Afrikansk Mango

Pris: 60 kr/500 ml (120 kr/liter)
Poäng: 13. Delad första plats!
Kommentar: Med en uppfriskande smak och en len konsistens tar Mormor Magda hem en delad första plats! Basen av kokosgrädde skapar en len glass med smak av mango och rooibos. Mormor Magda har flera veganska glassar i sitt sortiment som finns hos utvalda återförsäljare.

Lejonet och Björnen – Vegansk choklad

Pris: 65 kr/500 ml (130 kr/liter)
Poäng:13. Delad första plats!
Kommentar: Det är mängden salt i kolasåsen som bryter av sötman som gör att just denna chokladglass sticker ut. Konsistensen är luftig och len. Lejonet och Björnen erbjuder fyra veganska smaker och en av dessa är chokladsmaken som kommer med swirl av kolasås med mycket salt och jordnötter.

Lily and Hanna – Rawfoodglass Fudge Truffle Heaven

Pris: 79 kr/500 ml (158 kr/liter)
Poäng: 11.
Kommentar: Lily & Hanna säljs i utvalda butiker och har sju olika smaker raw glass utan socker. Just denna har en bas på cashewnötter och kokosmjölk. Sötman kommer från brun rissirap och sirap av kokosblomman.

Alvestaglass – Choklad med jordnötter

Pris: 44 kr/850 ml (52 kr/liter)
Poäng: 11, prisvärd! 

Kommentar: Alvestaglass erbjuder två veganska smaker; en uppfriskande mango- och passionsglass samt denna i mer klassiskt stuk med choklad och jordnötter. Basen är gjord på kokos.

3 Vänner – Choklad, Nötter och Kolasås Vegan

Pris: 65 kr/500 ml (130/liter)
Poäng: 8.
Kommentar: 3 Vänner erbjuder fem veganska smaker. Just denna smak har en bas på kokos med mycket kolasås och lite salt. Det är deras absoluta bästsäljare!

Choice – Almond with cocoa swirl  

Pris 35 kr/750 ml (47 kr/liter)
Poäng: 7. Mest prisvärd!
Kommentar: Prisvärd glass för hela familjen, med en bas gjord på mandel och ärtprotein smaksatt med vanilj och chokladsås. Choice har ett brett sortiment av veganska glassar, både i storpack och styckglass.

Ben and Jerrys – Vegan Chocolate Fudge Brownie

Pris: 59 kr/500 ml (118 kr/liter)
Poäng: 9
Kommentar: Vegansk chokladglass med stora browniebitar. Basen av glassen är gjord av mandel och kokos. Ben & Jerrys har i dagsläget fyra veganska smaker i Sverige.

Coconuts – Completely coconut

Pris: 65 kr/500 ml (130 kr/liter)
Poäng: 12. Delad andra plats!
Kommentar: Coconuts gör glassar med kokosbas och försöker inte dölja kokossmaken, här blir det kokos hela vägen med smaken completely coconuts. Förutom denna erbjuder de ytterligare fem smaker.

Renée Voltaire - Mandelglass matcha och kardemumma

Pris 79 kr 500 ml - 158 kr / liter
Poäng: 12. Delad andra plats!
Kommentar: Renée Voltaire erbjuder tre veganska glassar, bland annat denna spännande smakkombination av kardemumma och matcha med en bas på mandel.

Oatly – Double Chocolate Fudge Ice Cream

Pris 40 kr/500 ml (80 kr/liter)
Poäng: 7.
Kommentar: Oatly-imperiet fortsätter att växa och sedan i fjol erbjuder de även glass. Bland annat en lyxig Chocolate fudge-glass med en bas av havre.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden