Vegonorm i offentliga måltider kan spara tid och pengar
I början av veckan rapporterade P4 Blekinge om att var tredje elev kräver specialkost och att personalen måste göra upp till 140 olika rätter dagligen. Här berättar vi hur en vegonorm - att utgå från vego i offentliga verksamheter - kan bespara många kronor och dessutom underlätta för skolpersonalen.
I Sverige serveras 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg dagligen. Skolor och fritids står för drygt hälften - 1,6 miljoner måltider - per dag. Offentlig verksamhet har alltså stora möjligheter att göra skillnad för miljön, djuren och för hållbara matvanor.
Kökspersonal är pressad av både budget, föräldrar, makthavare och elevernas egna preferenser. P4 Blekinge rapporterade om att så mycket som var tredje elev kräver specialkost. Det är möjligt att det är så det ser ut i flera kommuner och det ställer höga krav på personalen som ska laga dessa rätter.
Att införa en vegnorm - att ha helvegetariska rätter som utgångspunkt - skulle minska behovet av att laga separata rätter för att möta de vanliga allergenerna som mjölkprotein, ägg och fisk men även känslighet för laktos.
Senast i maj redovisade Kalmars kommun att de sparar närmare en halv miljon kronor per år genom att införa nio helvegetariska dagar per termin. Detta då varje rätt som är vegetarisk är 2,50 kronor billigare än en kötträtt - en besparing på 25 000 kronor per dag i just Kalmars kommun.
Offentliga måltider är politik och många har åsikter om hur den bör vara och vad den ska leva upp till. Livsmedelsverket har bra verktyg för offentliga verksamheter och uppdaterade råden för skolmat senast 2018. Det var första gången de tog med miljön i beräkning och uppmuntrade att ha minst en vegetarisk rätt per dag som alla kan ta av. Detta för att minska dramatiken kring sk. specialkost.
Vi menar att hela skolan ska främja hållbar och hälsosam livsstil, även kafeterior. Det är viktigt att vi skickar med elever kunskap om vad bra vardagsmat är, inte bara hälsomässigt, utan också ur miljöperspektiv, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.
Att utgå från helvegetariska måltider skulle kunna spara pengar, minska belastning på personalen och hjälpa kommuner att uppnå klimatmålen.
Våra källor!
SLV offentliga måltider
SLV allergener
SVT P4 Blekinge
SVT Om Livsmedelsverkets råd
Östra Småland nyheter om Kalmar kommun