Hoppa till huvudinnehåll
Mat med hög fiberhalt för en hälsosam kost med frukt, grönsaker, fullkornsbröd, pasta, nötter, baljväxter, korn och spannmål. Hög halt av antioxidanter, antocyaniner, vitaminer och omega 3-fettsyra

Veganskt på dagsmenyn

Vore det inte skönt med en komplett guide av livsmedel man bör äta på en daglig basis för att få till en näringskomplett vegansk kost? Say no more! Här finns den, redo att göra ditt liv enklare. 

De senaste åren har intresset för vegansk mat vuxit. Vissa väljer att utesluta livsmedel från djurriket av etiska skäl, andra av hälsomässiga eller som ett led i att försöka bidra till ett så litet klimatavtryck som möjligt. Oavsett skäl finns det några saker man behöver känna till. För att få i dig all näring behöver så bör den här typen av mat finnas på menyn, helst varje dag: 

  • Baljväxter, som bönor, ärter och linser – de ger bland annat järn, zink, protein och fibrer.
  • Fullkornsprodukter, till exempel mat med havregryn, grahamsmjöl eller fullkornsmjöl av råg – innehåller mer näring än raffinerat ”vitt” mjöl, bland annat järn och folat.
  • Berikade vegetabiliska drycker eller ”gurtar” av exempelvis havre – en bra källa till vitamin B12, riboflavin, D-vitamin och kalcium. Läs på förpackningen för att vara säker på att de nyss nämnda näringsämnena finns med. Observera att ekologiska varianter endast får berikas med D-vitamin. Den som gör egen dryck eller väljer ekologiska sorter behöver få B12, D-vitamin, riboflavin och kalcium från annan mat, eller kosttillskott.
  • Rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja – bidrar med omega-3-fett som bara finns i ett fåtal livsmedel från växtriket.
  • Grönsaker och rotfrukter – bidrar med fibrer och näring, inklusive C-vitamin som underlättar upptaget av järn och zink i den vegetariska maten.
  • Frukt eller bär – bidrar också med fibrer och näring, bland annat C-vitamin.

Det bästa sättet att hjälpa djur är att låta bli att äta dem. Anta vår utmaning “vegan i 28 dagar” och ta ett första steg mot en djurvänligare värld.  Du får allt från veckomenyer, inköpslistor, förslag på frukost, alternativ till mellanmål och våra tankar kring mat.

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden