Våra kostmönster har olika miljöpåverkan
Kan insektspulver och svampprotein hjälpa till att bekämpa klimatförändringar och annan miljöpåverkan? Ja, men det finns enklare sätt.
Globala jordbruk och livsmedelssystem, särskilt produktionen av kött och mjölk, står för 31 % av utsläppen av växthusgaser 2021, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.
En ny studie från Finland publicerad i Nature Food undersökte nya livsmedel som förväntas bli en större del av vår kost under kommande år, av vilka många är beroende av högteknologiska metoder för att "odla" djur- och växtceller i bioreaktorer.
De nya livsmedel som studerades var:
- Äggvita från labbodlade kycklingceller
- En typ av tång som kallas kelp
- Proteinpulver gjorda av svamp eller mikrober
- Ätliga alger
- Mjölk, kött och bär odlade från celler
- Malda flugor och syrsor
Deras modell visade att även att ersätta 80 % av animaliska livsmedelskällor med växtbaserade alternativ resulterade i en 75 % minskning av klimatpåverkan. Enbart en minskning av köttkonsumtionen var ansvarig för en 60 % lägre miljöpåverkan.
It doesn't need to be technology, säger Rachel Mazac, forskare i livsmedelssystem vid Helsingfors universitet och en av artikelns författare. The real take-home message, is we have food pathways forward. There are similar savings in impacts in a vegan diet.
Genom att ersätta animaliska livsmedel i dagens kost med nya livsmedel minskade all miljöpåverkan (global uppvärmning, landanvändning och vattenanvändning) med över 80 % och uppfyllde fortfarande näringsmässiga och genomförbara konsumtionsbegränsningar. Men, ett enklare och mer aptitligt sätt att få liknande resultat är: en näringsmässigt balanserad vegansk kost!