Hoppa till huvudinnehåll
Ung barn äter hamburgare
Vegokoll

Seger i Lycksele

Lycksele kommun tar ett kliv framåt när de bestämmer att servera vegankost i skolor.

När en barnfamilj flyttade från en större kommun till Lycksele var de glada över att ha fått en plats i en förskola åt sin son, Ruben. Men lyckan vändes snabbt när de också fick besked att sonen inte skulle få vegankost i skolan och inte heller fick ta med matlåda.

De hänvisade till en dietist. Men när vi pratade med henne sa hon att et inte var ett problem ur ett hälsoperspektiv. Det var lite luddigt vad skälet var men menade att det var ett beslut man tagit i kommunen, säger Joel Holewa förälder till Ruben i en intervju med SVT Västerbotten.

När SVT Västerbotten tar kontakt med Lycksele kommuns tillförordnade kostchef så vill hon först inte svara på varför man inte erbjudit vegankost. Men några timmar senare meddelar kommunens informatör att kommunen har backat från sitt beslut.

Detta är en stor seger som vi hoppas att flera kommuner ska ta efter. I senaste numret av Djurens Rätt hittar ni en stor reportage om vegomat i skolan.

Sedan förfrågan kom in så har kommunen sett över det här med vegankost. Livsmedelsverkets rekommendationer har ändrats för vegankost till barn och därför tänker vi från och med den 5 oktober erbjuda vegankost till barn
Jessica Tjällman informatör.för kommunen

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden