Hoppa till huvudinnehåll

Så blir du mer klimatsmart med vegansk kost

 Matkasseföretaget Årstiderna har alltid haft hållbarhet som sin hjärtefråga och levererar 100% ekologiska varor. Som expert på det här med att vara klimatsmart, tog Välj Vego Veganuari-tillfället i akt och intervjuade Johanna Ternander, Online sales manager på Årstiderna, om hur vi kan bli ännu mer klimatvänliga på en växtbaserad kost.

Årstiderna är ett matkasseföretag som har 100% ekologiska varor som är certifierade enligt olika regler för ekologiskt jordbruk.

- Det betyder bland annat att man inte får använda pesticider på sina grödor eller att färdiga livsmedel inte får innehålla konstgjorda sötningsmedel. Listan för tillåtna e-ämnen är också betydligt kortare för ekologiska livsmedel än för konventionella, säger Johanna Ternander, Online sales manager på Årstiderna.

Årstiderna har hållbarhet som sin stora hjärtefråga. Så alla beslut som matkasseföretaget fattar är grundade i en hållbarhetstanke. Det gäller allt från var varorna hämtas och hur de transporteras, till  hur tjocka påsarna som sesamfrön ligger i måste vara.

Är det en myt att närproducerat alltid är bäst för klimatet?

- Närproducerat är ofta bra, men inte alltid! En ekologisk tomat från Spanien, är till exempel mer klimatsmart än en konventionellt växthusodlad tomat från Sverige. Det är alltså utsläppsmässigt mer försvarbart att hämta ekologiska tomater från Spanien, även om det kan låta lite knasigt. 

Som vegan äter du oftast mat som har ett mindre avtryck på miljön än om du äter animalier. Så om jag redan är vegan, varför behöver jag tänka på att leva ännu mer klimatsmart?

- Visst är det fantastiskt att växtbaserad mat generellt har ett mindre CO2-utsläpp! Samtidigt tycker jag fortfarande att man kan diskutera om det schysst att halvfabrikatet du äter har skickats tre gånger runt jorden för att hamna på din tallrik till exempel. Klimatsmart handlar ju också om fler saker än bara mat, säger Johanna Ternander till Välj Vego.

Vilka produkter ska jag välja och vilka ska jag undvika för att vara snäll mot klimatet?

- Självklart finns det frukter, grönsaker och andra råvaror som är mindre klimatvänliga. Det går till exempel att undvika exotiska frukter som inte går att odla i Skandinavien. Men hellre än att skämmas över att du älskar att äta bananer, så ät bananer. Välj eventuellt en eko-banan som inte blivit transporterad med flyg, säger Johanna.

Hon understryker att det också går att lägga sin klimatinsats någon annanstans.

- Tänk på andra områden i livet, resor osv. Kanske kan du dra ner på något av det och tänka hållbart där istället?

Vilka är de vanligaste “klimat-fällorna” som veganer gör med maten?

- Kanske att man tänker ”men det här är ju veganskt, då är det bra för miljön”? Så är det inte alltid.
Just halvfabrikat kräver ofta mycket energi i produktionsprocesserna och det kan vara svårt att se både vad de innehåller och var de kommer ifrån, säger Johanna Ternander. 

Hon tipsar också om hur konsumenter kan tänka kring frukt och grönt: efter årstid.

- Du kan gärna välja till exempel brysselkål istället för sparris i januari.

Vad ska jag tänka på när jag handlar?

- Titta efter ekologiska varor och fundera på ”kommer jag att äta det här?”, planera dina inköp och se till att äta upp den mat som du faktiskt köper. Matsvinn är en stor klimatbov. Om man köper en matkasse hos Årstiderna har vi redan beräknat hur mycket mat som ska användas för att minska svinnet så mycket som möjligt.

 

Foto: Årstiderna

Årstidernas förslag till vegansk och klimatsmart frukost, lunch och middag

Frukost
Havregrynsgröt toppad med säsongens frukter eller bär

Lunch
Rösti med rosmarin, ärtor och tomatsallad

Middag
Pumpasoppa med curry, grönkål och stekta kikärtor

Obs! Om du provar recepten och får rester över, avnjut dem dagen efter för att minska matsvinnet!

Bli mer klimatsmart genom att välja mer grönt på tallriken. Häng med på Veganuari och testa att vara vegan i 31 dagar. Du får recept, inköpslistor och tips hela månaden! 

Ladda ner vårt nya inspirationsmagasin - helt kostnadsfritt!

Ladda ner

Prenumerera på vegobrevet

Håll dig uppdaterad om vad som händer här och i vegovärlden