Pandemifabriken
Att tränga ihop djur med dålig hälsa i en smutsig miljö skapar pandemier. De flesta av människans farsoter härstammar från djur och dagens industriella djurhållning driver oss snabbt mot nästa stora medicinska katastrof – men utvecklingen kan stoppas.
Text av Josefin Strang, utdrag från Tidningen Djurens Rätt nr. 2/20.
Det fina men förödande med virus är deras fördomsfrihet. Det spelar ingen roll var du är, vem du är eller ens vilken art du är, viruset är glad över dina cellers påtvingade gästfrihet. Om du dessutom tränger ihop dig med massa andra individer så kommer viruset frodas i ditt sällskap. Och nog har homo sapiens sett till att koka ihop den perfekta stormen. Tänk på världens mest tätbefolkade stad, filippinska Manila med 41 515 personer på varje kvadratkilometer. Och tänk på de tre sista månaderna i livet som gris i Sverige, som tillbringas med nio andra 90-kilosindivider på tre gånger tre meter. Samtidigt i kycklingstallen står 25 kycklingar på varje kvadratmeter i en lokal med tiotusentals jämnåriga.
Explosioner av populationer på liten yta var en av många faktorer som gjorde epidemiologen Björn Olsen säker på att han skulle få bevittna en ny pandemi under sin livstid. Men hade du tvingat honom att gissa hade han satsat på ett influensavirus, inte ett coronavirus.
– Det är otroligt fascinerande att se hur det här viruset infekterar, det förvånar mig hela tiden att viruset beter sig så apart som det gör. Sen är naturligtvis skrämmande att se konsekvenserna och de stora dödstalen som håller på att byggas upp.
För tio år sedan gav Björn Olsen ut den populärvetenskapliga boken Pandemi – myterna, fakta, hoten. Den blev ingen kommersiell hit. Många exemplar gavs bort till hans studenter för en symbolisk summa. Men nu har boken seglat upp på många bästsäljarlistor och ögonbryn höjs över Björn Olsens nästan kusligt korrekta profetia av en framtida pandemi.
– Min fru säger "vad var det du sa". Men det är inte bara jag som sagt det här, vi har varit en grupp forskare kring pandemier och problematiska mikroorganismer som varnat för det här under många år. Jag tror det här bara är en generalrepetition för nästa. Det gäller nu att vi lär oss något av det här: hur vi förbereder oss, och hur vi kan undvika att över huvud taget få in farliga mikroorganismer igen till människa, säger Björn Olsen.
Han är överläkare, professor i infektionssjukdomar och dessutom hängiven ornitolog, vilket gör det extra träffande att Björn betraktats som en olyckskorp som obefogat skränat om stundande undergång. Inte heller har åhörarna varit särskilt mottagliga för hans varningar om människans köttätande som sjukdomsframkallande praktik.
– Det var en tankelek som vållade ett jäkla rabalder. Jag tänkte: om människan som djurart hade huvudsakligen varit vegetabilieätare, så hade vi sannolikt inte haft pandemier. Samtliga av våra pandemier har orsakats av virus eller bakterier från djur, som genom en serie händelser hoppat över till människa.